Εχετε διαβάσει το manual του αυτοκινήτου σας; Πόση ώρα σας πήρε;

Εχετε διαβάσει το manual του αυτοκινήτου σας; Πόση ώρα σας πήρε;

Για να διαβάσεις το manual του Audi A3 θέλεις περισσότερη ώρα από όση για να διαβάσεις τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ!

Είναι μάλλον βέβαιο, πως αν ψάξετε μέσα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου σας θα βρείτε πολλά άχρηστα πράγματα. 
Ανάμεσα σε αυτά είναι και κάτι που πάρα πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων το έχουν «πολιτογραφήσει» ως άχρηστο μια και ποτέ δεν το διάβασαν και αυτό δεν είναι άλλο από το εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου τους. 
Ωστόσο αυτό περιέχει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία του αυτοκινήτου, μερικές από τις οποίες τις αγνοούμε. Συνήθως ανατρέχουμε στο manual όχι για να δούμε πώς δουλεύουν τα φλας για παράδειγμα, αλλά όταν στο ταμλό ανάψει κάποιο λαμπάκι που δεν ξέρουμε τι αντιπροσωπεύει. 

Ωστόσο, στα σύγχρονα αυτοκίνητα, υπάρχουν συστήματα που για να τα θέσεις σε λειτουργία και για να τα ρυθμίσεις πρέπει οπωσδήποτε προηγουμένως να έχεις αντρέξει στο manual. Για παράδειγμα η ρύθμιση του συστήματος infotainment και η παραμετροποίησή του σύμφωνα με τις επιθυμίες του οδηγού δεν μπορεί να γίνει μόνον με βάση τις λιγοστές οδηγίες που σου δίνει ο πωλητής του αυτοκινήτου λίγο πριν σου πει «καλοτάξιδο». 

H Bristol Street Motors πραγματοποίησε μια μελέτη στην οποία διαπίστωσε ότι το 60% των οδηγών δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανοίξουν το εγχειρίδιο πριν οδηγήσουν για πρώτη φορά. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων προτιμά να λαμβάνει πληροφορίες από το YouTube, το Διαδίκτυο ή από φίλους και οικογένειες.

manual1

Ωστόσο, το 29% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι διάβασαν πλήρως το εγχειρίδιο κατόχου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα εγχειρίδια αποκτούν όλο και περισσότερες σελίδες καθώς τα αυτοκίνητα ενσωματώνουν υψηλή τεχνολογία. Αυτό φαίνεται στους εκτιμώμενους χρόνους ανάγνωσης για τα 30 πιο δημοφιλή οχήματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, απαιτούνται περίπου 11 ώρες και 45 λεπτά για να διαβαστεί το εγχειρίδιο που συνοδεύει το νέο Audi A3. Οι πλησιέστεροι «ανταγωνιστές» (Seat Ibiza και Mercedes C-Class), καθώς εδώ απαιτούνται 11 ώρες μελέτης. 

manual2

Η μελέτη συνέκρινε επίσης το χρόνο ανάγνωσης των εγχειριδίων με δημοφιλή βιβλία και διαπίστωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διαβάσετε το εγχειρίδιο του Α3 από το να διαβάσετε το «The Lord of the Rings: The Two Towers».  Ναι, το εγχειρίδιο του Α3 είναι πιο μεγάλο και από τις ιστορίες του Χάρι! 

Η μελέτη σημειώνει επίσης ότι ο μέσος καταναλωτής έχει συνήθως οκτώ αυτοκίνητα στη διάρκεια της ζωής του, οπότε θα περάσει κατά μέσο όρο 2 ημέρες, 2 ώρες και 19 λεπτά διαβάζοντας όλα τα εγχειρίδια για αυτά. 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube