Η Toyota αποτίει φόρο τιμής στο αγωνιστικό της παρελθόν με έξι «σπέσιαλ» GT86

Η Toyota αποτίει φόρο τιμής στο αγωνιστικό της παρελθόν με έξι «σπέσιαλ» GT86

Εκτός από το ότι είναι η μεγαλύτερη ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία, η Toyota μπορεί να νιώθει υπερήφανη και για το παλμαρέ της σε πίστες και ειδικές διαδρομές.

Με αφορμή το Φεστιβάλ Ταχύτητας του Goodwood, θα τιμήσει έξι αυτοκίνητα που έγραψαν ιστορία στους αγώνες με ισάριθμα GT86 βαμμένα στα ίδια χρώματα.

Σε αυτά δηλαδή της 2000GT που το 1966 έσπασε τρία παγκόσμια ρεκόρ στον 72ωρο αγώνα αντοχής στην πίστα του Yatabe και αυτή που ετοιμάστηκε από τον Carroll Shelby και τερμάτισε δεύτερη στο πρωτάθλημα SCCA του 1968.

Της Celica 1600GT του Ove Andersson με την οποία η Toyota δοκίμασε τα νερά του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλλυ για τρία χρόνια πριν εμπλακεί επίσημα δημιουργώντας την Toyota Team Europe (TTE) το 1975.

Του αυτοκινήτου που αποτέλεσε το πρώτο βήμα από την αυτόνομη Toyota Racing Developments (TRD), δηλαδή της Celica GTU του πρωταθλήματος IMSA στο οποίο μπήκε στα τέλη του 1981 και, σε συνεργασία με την All-American Racing του Dan Gurney κατέκτησε δύο τίτλους το 1984 και 1985.

Επίσης, της Celica GT-Four ST205 του Group A που έτρεξε το 1985 στα χρώματα της Castrol και τα χέρια των Juha Kankkunen, Didier Auriol και Armin Schwarz, μένοντας για πάντα χαραγμένη στις μνήμες των φίλων του WRC.

Τέλος, της «Tiger» Supra GT500 που πήρε το όνομά της από τα χρώματα της τίγρης που χρησιμοποιούσε η χορηγός Esso Ultron και με την οποία έτρεξε στο ιαπωνικό πρωτάθλημα τουρισμού JGTC ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στην (κορυφαία, τότε) κατηγορία των δίχρονων 500 cc του MotoGP, Wayne Gardner.

Όλα αυτά αποτέλεσαν την έμπνευση για τα έξι σπορ κουπέ της Toyota που βάφτηκαν στα ίδια χρώματα και φόρεσαν τροχούς της Rota με αντίστοιχα ρετρό σχεδίαση καθώς και χαμηλότερα κατά 40 mm ελατήρια και εξάτμιση της Milltek Sport, ολοκληρώνοντας το αγωνιστικό look.

Στις 25 Ιουνίου, οι επισκέπτες του Goodwood Festival of Speed θα μπορούν να πάρουν μια γεύση από τα GT86 εν κινήσει ενώ τις επόμενες δύο ημέρες τα αυτοκίνητα θα εκτίθενται στο σταντ της εταιρείας, υποστηρίζοντας την εκδήλωση GT86 Drift Experience.

[Πηγή: Toyota]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube