Η Κίνα σώζει τα Λονδρέζικα ταξί

Η Κίνα σώζει τα Λονδρέζικα ταξί

Μπορεί ο Θεός να σώζει τη Βασίλισσα, αλλά οι Κινέζοι είναι αυτοί που σώζουν τα περίφημα Black Cabs, τα ταξί, της Αυτής Μεγαλειότητος.

Μετά την πτώχευση που κύρηξε τον περασμένο Οκτώβριο η εταιρία Manganese Bronze που κατασκευάζει τα τελευταία 60+ χρόνια τα διάσημα ανά τον κόσμο Λονδρέζικα ταξί, έρχεται η Geely να πληρώσει 13 εκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα με εφημερίδες της Μ. Βρετανίας) για να εξαγοράσει το 80% της βρετανικής εταιρίας. Μάλιστα, η Geely κατείχε ήδη το 20%, οπότε τώρα έχει τον απόλυτο έλεγχο της μονάδας κατασκευής των Black Cabs. Η Manganese Bronze έχει έδρα το Κόβεντρι και απασχολεί περίπου 100 εργαζόμενους.
Τα  Black Cabs είναι μοναδικά στον κόσμο και ξεχωρίζουν τόσο για το στιλ τους, όσο και για τον τρόπο που κάθονται σε αυτά οι επιβάτες. Πρόσφατα, η Nissan λανσάρησε ένα μοντέλο της που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα ταξί αυτά, όντας σχεδιασμένα με το ίδιο σκεπτικό, αλλά οι φανατικοί της βρετανικής παράδοσης μάλλον δεν τα είδαν με καλό μάτι.
Oι προδιαγραφές που πρέπει να καλύπτει ένα αυτοκίνητο για να "ταξινομηθεί" σαν ταξί είναι πολύ αυστηρές. Απαιτείται συγκεκριμένος κύκλος στροφής (8,5 μέτρα), ξεχωριστή καμπίνα επιβατών που να έχει και ράμπα για να μπορεί να φιλοξενεί αναπηρικό αμαξίδιο και ανακλινόμενα καθίσματα (σκαμνάκια).
Ακόμη πιο αυστηρές είναι οι προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος την άδεια οδηγού ταξί. Η εκπαίδευση έχει διάρκεια 4 ετών, στο τέλος των οποίων ο οδηγός δίνει εξετάσεις για να αποδείξει πως ξέρει απ' έξω (και όχι με τη βοήθεια GPS) 25.000 δρόμους της Βρετανικής πρωτεύουσας και πάνω από 20.000 σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube