Η Καλιφόρνια απορρίπτει τη λύση της VW για το dieselgate

Η Καλιφόρνια απορρίπτει τη λύση της VW για το dieselgate

Ο επίσημος φορέας CARB απέρριψε την πρόταση της Volkswagen για επιδιόρθωση των 2λιτρων ντίζελ μοντέλων της μετά το σκάνδαλο.

Το California Air Resources Board (Συμβούλιο Ατμοσφαιρικών Πόρων της Καλιφόρνια) ανακοίνωσε ότι απέρριψε τη λύση που πρότεινε το VW Group για να διορθώσει τα 2λιτρα ντίζελ μοντέλα του, με το λογισμικό που τους επιτρέπει να εκπέμπουν ρύπους 40 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Η Πολιτεία είπε ότι η προτεινόμενη λύση της VW ήταν «ατελής, ουσιαστικά ανεπαρκής και απείχε πολύ από το να πληροί τις απαιτήσεις του νόμου». Σε μια ανακοίνωσή της χθες Τρίτη, έλεγε επίσης ότι η διόρθωση δεν ήταν και αρκετά γρήγορη.

Η Καλιφόρνια έστειλε στη VW ένα εμπιστευτικό γράμμα όπου εξηγούσε λεπτομερώς γιατί το σχέδιό της δεν λειτουργεί. Έλεγε ότι θα συνέχιζε την έρευνα καθώς και τις συνομιλίες με την VW για να βρει μια λύση.

Σε δική της ανακοίνωση, η VW είπε ότι η απόρριψη αφορά στα αρχικά σχέδια ανάκλησης  που κατατέθηκαν στην Καλιφόρνια τον Δεκέμβριο. «Έκτοτε, η Volkswagen είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με το CARB, μεταξύ των οποίων και την περασμένη εβδομάδα, όπου συζητήσαμε ένα πλαίσιο» για την αντιμετώπιση του θέματος, έλεγε η ανακοίνωση.

Το CARB δεν επέβαλε άμεσα ποινές, αλλά εξέδωσε νέα ειδοποίηση ότι η VW είχε παραβεί τους κανονισμούς της Καλιφόρνια για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

Η CEO του VW Group, Matthias Mueller, συναντάται σήμερα με την επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) των ΗΠΑ, Gina McCarthy, για να συζητήσουν το σκάνδαλο εκπομπών που αφορά σε 600.000 αυτοκίνητα στις ΗΠΑ και 11 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΡΑ είπε ότι συμφωνεί με την Καλιφόρνια «ότι η Volkswagen δεν κατέθεσε ένα αποδεκτό πρόγραμμα ανάκλησης ώστε να επαναφέρει τα αυτοκίνητα σε συμμόρφωση με το Νόμο και να μειώσει τη ρύπανση. Η ΕΡΑ το γνωστοποίησε αυτό στην εταιρεία προηγουμένως».

Η VW είπε ότι «έχει δεσμευθεί να συνεργαστεί με το CARB και άλλους νομοθετικούς φορείς και σχεδιάζει να συνεχίσει τις συζητήσεις αύριο [σήμερα] όταν θα συναντηθεί με την ΕΡΑ».

Αξιωματούχοι της VW εξέφρασαν αισιοδοξία ότι θα πάρουν σύντομα την έγκριση για ένα πλάνο επιδιόρθωσης των αυτοκινήτων. Παράλληλα υπάρχει και μια ξεχωριστή διορία έως τις 2 Φεβρουαρίου για την κατάθεση σχεδίου επιδιόρθωσης 80.000 τρίλιτρων Audi, Porsche και VW.

Συνάντηση και στο Tennessee
Ο Κυβερνήτης της Πολιτείας του Tenessee, Bill Haslam, είπε ότι συναντήθηκε τη Δευτέρα στη Washington με τον Mueller. Σημειωτέον ότι η VW έχει ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης στην Chattanooga του Tennessee. «Ετοιμάζονται για τις συνομιλίες με την ΕΡΑ», δήλωσε ο Haslam χθες στο Reuters, στο πλαίσιο της έκθεσης του Detroit. «Προφανώς έχουμε έντονο ενδιαφέρον να λυθούν τα νομικά θέματά τους ώστε να ξαναρχίσουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων.

«Έχουμε μεγάλη ανησυχία να μην τιμωρηθεί η VW αυστηρότερα απ’ ό,τι συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις όπου εμπλέκονται αυτοκινητοβιομηχανίες».

[Πηγή: Automotive News]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube