Η Geely αγοράζει το 8% στα φορτηγά Volvo

Η Geely αγοράζει το 8% στα φορτηγά Volvo

Η κινεζική Geely Holding, ήδη κάτοχος του ομίλου Volvo Car, αγοράζει το 8,2% του Σουηδού κατασκευαστή φορτηγών AB Volvo από τον επενδυτή Cevian Capital για περίπου 3,3 δισ. δολάρια.

Το Volvo Car Group διαχωρίστηκε από την AB Volvo σχεδόν πριν από 20 χρόνια και η Geely δήλωσε ότι δεν ήταν η τρέχουσα πρόθεσή της να προσπαθήσει να επανασυνδέσει τις δύο επιχειρήσεις.

«Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία μας με το Volvo Car Group, αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε την περήφανη σκανδιναβική ιστορία και τον πολιτισμό, την κορυφαία θέση τους στην αγορά, τις πρωτοποριακές τεχνολογίες και τις περιβαλλοντικές δυνατότητες της AB Volvo», δήλωσε ο πρόεδρος της Geely, Li Shufu, την Τετάρτη που μας πέρασε.

«Η τεχνογνωσία της Geely στην κινεζική αγορά και οι δεξιότητες στην ανάπτυξη ηλεκτρικών και αυτόνομων οχημάτων θα πρέπει να βοηθήσουν τον κατασκευαστή φορτηγών να επεκταθεί», πρόσθεσε.

Η αξία της επένδυσης ανήλθε σε 27,2 δισεκατομμύρια σουηδικές κορόνες (2,77 δισεκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με υπολογισμό του Reuters, αν και η Geely και η Cevian δεν ανακοίνωσαν την ακριβή αξία της συναλλαγής στην κοινή δήλωση τους την Τετάρτη.

Η συμφωνία καθιστά τη Geely το μεγαλύτερο μεμονωμένο μέτοχο στην AB Volvo και τη δεύτερη θέση όσον αφορά τα δικαιώματα ψήφου πίσω από τη σουηδική εταιρεία επενδύσεων Industrivarden.

Οι μετοχές AB Volvo έχουν κερδίσει περισσότερο από 50% εφέτος, καθώς μαζί με τους ανταγωνιστές της στη βιομηχανία φορτηγών, όπως η Daimler και η Volkswagen, βρέθηκαν στο ιδανικό σημείο εν μέσω ισχυρής ζήτησης στις μεγάλες αγορές.

Η Cevian, η οποία κατείχε μετοχές στη Volvo από το 2006, ζήτησε φέτος την κατάτμηση της εταιρείας, κάτι που υποδηλώνει ότι η μικρότερη σε μέγεθος Volvo Construction Equipment και η εταιρεία κινητήρων και τεχνολογίας Volvo Penta πρέπει να διαχωριστούν από το βασικό τμήμα των φορτηγών που δραστηριοποιείται στις επιχειρήσεις.

Εκτός από τα αυτοκίνητα της Volvo που απέκτησε το 2010, η Geely κατέχει επίσης την εταιρεία που κατασκευάζει τα μαύρα ταξί του Λονδίνου και τη Lotus. Σε ένδειξη των φιλοδοξιών της, η κινεζική εταιρεία τον περασμένο μήνα προσφέρθηκε να πάρει μερίδιο έως και 5% στην Daimler μέσω μειωμένης τοποθέτησης μετοχών, πρόταση που απορρίφθηκε, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενο των συνομιλιών και των διπραγματεύσεων.

Στην πρόσφατη συμφωνία της σχετικά με την AB Volvo, η Geely θα αποκτήσει 88,5 εκατομμύρια μετοχές A και 78,8 εκατομμύρια μετοχές Β που θα της δώσει το 15,6% των δικαιωμάτων ψήφου της Volvo. Η Industrivarden κατέχει κυρίως μετοχές Α και ελέγχει το 22,8% των ψήφων.

Η Nomura International και η Barclays Capital Securities Limited συμφώνησαν να αποκτήσουν τις μετοχές της Cevian Capital και θα τις πουλήσουν στο Zhejiang Geely Holding Group όταν θα έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες ρυθμιστικές εγκρίσεις, ανέφεραν οι εταιρείες.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube