e-fuel με €2 το λίτρο από την HIF Global

e-fuel με €2 το λίτρο από την HIF Global

Η χιλιανή εταιρεία HIF Global, εταίρος της Porsche στο πρότζεκτ e-fuel, σχεδιάζει να διαθέσει το e-καύσιμό της με €2 ανά λίτρο στην Ευρώπη. Κάτι που γίνεται εφικτό με το νέο της εργοστάσιο στο Texas στις ΗΠΑ.

e-fuel, HIF Global, Texas plant

Το πιλοτικό εργοστάσιο «Haru Oni» της HIF Global για e-fuel, για λογαριασμό της Porsche, στην Punta Arenas της Χιλής είναι μόνο το πρώτο βήμα. Η εταιρεία από τη Χιλή σχεδιάζει να εξελίξει περαιτέρω την παραγωγή συνθετικού καυσίμου χωρίς άνθρακα. Και πάνω από όλα να το προσφέρει σε φθηνότερη τιμή.

Το εργοστάσιο της HIF Global στο Texas των ΗΠΑ Θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής e-fuel στον κόσμο

Η μονάδα εξέλιξης στη Χιλή παράγει e-fuel,  προς το παρόν με τιμή 53,80 ευρώ ανά λίτρο. Αλλά αυτή είναι προσωρινή. Οι εμπνευστές του πρότζεκτ εκτιμούν στην απότομη πτώση της τιμής μόλις η παραγωγή πιάσει βιομηχανική ταχύτητα. Αρχικά με την τιμή του λίτρου e-fuel να πέφτει στα δύο ευρώ, αργότερα στο €1,60 για να καταλήξει στο ένα ευρώ. Η HIF Global προκειμένου να φτάσει σε αυτό το ορόσημο κατασκευάζει ένα νέο εργοστάσιο στο Texas στις ΗΠΑ.

e-fuel, HIF Global, Texas plant

Η βιομηχανική αυτή μονάδα κατασκευάζεται στην Κομητεία της Matagorda κοντά στις εκβολές του ποταμού Colorado στην πάνω ακτή του Texas και θα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής συνθετικών καυσίμων στον κόσμο: Η μονάδα θα μπορεί να εμπορεύεται μέχρι 750 εκατομμύρια λίτρα e-fuel ετησίως. Με τη βελτιστοποίηση της παραγωγής, με τη δέσμευση CO2, το κόστος παραγωγής θα μειώσει την τιμή ανά λίτρο. 

Η χιλιανή μονάδα Haru Oni ​​σε πλήρη δυναμικότητα έχει ήδη σχεδιαστεί με στόχο «περίπου» δύο ευρώ ανά λίτρο. Το εργοστάσιο του Texas αναμένεται να επιτρέψει στην HIF Global να επιτύχει αυτόν τον στόχο και -ποιος ξέρει;- να μειώσει ακόμη περισσότερο την τιμή. Προσοχή, όμως! Πρόκειται για τιμή χωρίς φόρους! Η βενζίνη που πωλείται στην αντλία αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και ξεπερνά κατά μέσον όρο το €1,85/λίτρο, στην πραγματικότητα το κόστος μόλις που ξεπερνά το ένα ευρώ ανά λίτρο χωρίς φόρους και ειδικό φόρο κατανάλωσης.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube