Η Apple εξελίσσει το δικό της αυτοκίνητο!

Η Apple εξελίσσει το δικό της αυτοκίνητο!

Αφού άλλαξε τα δεδομένα στη μουσική βιομηχανία και την κινητή τηλεφωνία, η Apple φέρεται να στοχεύει ακόμα ψηλότερα και να ετοιμάζει επανάσταση και στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Λέτε μετά το iPhone και το iPad να έρχεται και το iCar! Ακούγεται ανέκδοτο, αλλά τα δημοσιεύματα που θέλουν την Apple να επεκτείνεται και στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας ολοένα και πληθαίνουν.

Δημοσίευμα του έγκυρου πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται πηγή της αυτοκινητοβιομηχανίας, τονίζει ότι ο τεχνολογικός κολοσσός μελετά την εξέλιξη και παραγωγή ηλεκτρικών αυτόνομων αυτοκινήτων και πως έχει αρχίσει ήδη τις επαφές με ειδικούς κατασκευαστές αυτοκινήτων και προμηθευτές.

Η εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, μετά τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και τα ρολόγια εξετάζει πώς θα κατασκευάσει ένα ολόκληρο αυτοκίνητο από το μηδέν, και όχι μόνο κάποιο λογισμικό ή άλλα επιμέρους στοιχεία. «Δεν φαίνεται να χρειάζονται και πολλή βοήθεια από τις αυτοκινητοβιομηχανίες», σχολίασε η πηγή στο Reuters.

Η Apple συγκεντρώνει συμβουλές σχετικά με τις μεθόδους παραγωγής, με έμφαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και σε όσα έχουν ενσωματωμένες τεχνολογίες, ενώ μελετά τη δυνατότητα και για αυτόνομα οχήματα. «Η πλήρως αυτοματοποιημένη οδήγηση είναι μια εξέλιξη. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα χτίσουν σιγά σιγά την αγορά για αυτόνομα αυτοκίνητα, κυκλοφορώντας πρώτα μερικώς αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα», δήλωσε η πηγή της αυτοκινητοβιομηχανίας. «Η Apple ενδιαφέρεται για όλους τους πιθανούς τύπους αυτοκινήτου. Μένει να δούμε αν θα κατασκευάσει και θα κυκλοφορήσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή ένα πιο εξελιγμένο αυτόνομο όχημα».

Η τεχνολογία των αυτοκινήτων έχει γίνει ένας σημαντικότατος τομέας ενδιαφέροντος για τις εταιρείες της Silicon Valley, όπως η Google, που έχει κατασκευάσει ήδη ένα πρωτότυπο αυτόνομο οδηγούμενο αυτοκίνητο, ή την κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Motors που εδρεύει εκεί. Οπότε το ενδιαφέρον της Apple να επεκταθεί και σε αυτόν τον τομέα δεν φαντάζει τόσο εξωπραγματικό.

Εκπρόσωπος της Apple στο Λονδίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες και τα δημοσιεύματα στο πρακτορείο Reuters. Η προσπάθεια δημιουργίας ενός πραγματικού αυτοκινήτου θα σηματοδοτήσει μια δραματική αλλαγή για την κατασκευάστρια του iPhone και του iPad. Η Apple ερευνά συχνά έργα που θα επεκτείνουν τις δραστηριότητές της και σε άλλους τομείς, αλλά τα περισσότερα απορρίπτονται και μέχρι στιγμής δείχνει να έχει κολλήσει στη βασική της τεχνογνωσία: Tα κινητά και τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Δημοσίευμα της Wall Street Journal τονίζει ότι η Apple έχει δημιουργήσει ένα μυστικό εργαστήριο στο οποίο εργάζονται για τη δημιουργία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Το εργαστήριο ιδρύθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, αμέσως μόλις η Apple αποκάλυψε το «έξυπνο» ρολόι της και τα τελευταία iPhone. Η εφημερίδα γράφει ότι το σχέδιο της Apple, με την κωδική ονομασία «Τιτάν», απασχολεί εκατοντάδες ανθρώπους που εργάζονται λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα από τα κεντρικά γραφεία της στο Κουπερτίνο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι στελέχη της Apple συναντήθηκαν με εταιρείες που αναλαμβάνουν την παραγωγή αυτοκινήτων στα εργοστάσιά τους, όπως η Magna Steyr στην Αυστρία, αλλά εκπρόσωπος της Magna αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο δρόμος προς τα αυτόνομα αυτοκίνητα
Με τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού να εξελίσσονται διαρκώς και να γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκα, η αυτόνομη οδήγηση βρίσκεται κοντά. Ήδη αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Daimler, η BMW και η Volkswagen έχουν αποκαλύψει αυτοκίνητα που μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Οι αναλυτές της Exane BNP Paribas έχουν δηλώσει ότι «βλέπουν» μια αγορά 25 δις δολαρίων στην αυτοματοποιημένη τεχνολογία οδήγησης ως το 2020, με τη νοημοσύνη του οχήματος να αποτελεί τον «παράγοντα-κλειδί της διαφοροποίησης». Άλλοι πάλι εκτιμούν ότι τα πλήρως αυτοματοποιημένη αυτοκίνητα θα βγουν στην αγορά μετά το 2025 ή το 2030, εν μέρει λόγω νομικών εμποδίων.

Η Apple επιδιώκει να ασχοληθεί μόνη της με την αυτοκινητοβιομηχανία και όχι μέσα από συνεργασίες πλήρους κλίμακας με καθιερωμένες εταιρείες αυτοκινήτων. Κάτι αντίστοιχο έκανε και με το έξυπνο ρολόι της, που θα λανσαριστεί σύντομα. Η εταιρεία είχε συζητήσεις με ελβετικά ωρολογοποιεία, αλλά δεν κατέληξε σε κάποια συνεργασία από τις συνομιλίες. Αντί των εταιρικών σχέσεων, η Apple επιδίωξε να ακολουθήσει έναν δικό της δρόμο, «κλέβοντας» ταλέντα από κορυφαίες εταιρείες ρολογιών. Δύο διαφορετικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η Apple προσπάθησε να προσλάβει εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας αυτοκινήτων σε τομείς όπως η ρομποτική.

[Πηγή Reuters]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube