Δραματική έκκληση της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας: Μην πάτε σε άτακτο Brexit

Δραματική έκκληση της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας: Μην πάτε σε άτακτο Brexit

Η ζημιά για τη βρετανική οικονομία θα μπορούσε να ανέλθει σε δισεκατομμύρια στερλίνες.

Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία κάλεσε τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας να εξασφαλίσει μια συμφωνία Brexit που διατηρεί τους όρους εμπορίου δίχως εμόδια με την ΕΕ, προειδοποιώντας ότι το αντίθετο θα κοστίσει πάρα πολλά δισεκατομμύρια στην οικονομία της χώρας.

«Βλέπουμε ήδη τις συνέπειες της αβεβαιότητας, το φόβο ότι δεν θα υπάρχει συμφωνία», δήλωσε ο Mike Hawes, πρόεδρος Κατασκευαστών και Εμπόρων Αυτοκινήτων στη Βρετανία.

Ο Boris Johnson και ο αντίπαλός του Jeremy Hunt που μάχονται για τη θέση της Theresa May δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να βγάλουν τη Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, παρόλο που και οι δύο λένε ότι δεν είναι η επιλογή που θα ήθελαν.

Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία φοβάται ότι μια άτακτη έξοδος από την ΕΕ, τη μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά, θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς έως 10% και καθυστερήσεις στις παραδόσεις και στα τελωνεία με απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες.

«Η πρώτη δουλειά του επόμενου πρωθυπουργού πρέπει να είναι να εξασφαλίσει μια συμφωνία που διατηρεί το εμπόριο χωρίς τριβές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου για να περιμένουμε», δήλωσε ο Hawes.

Οι καθυστερήσεις στις αποστολές εξαρτημάτων στις μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων, θα μπορούσαν να κοστίζουν 50.000 λίρες ανά λεπτό στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, που ανέρχονται σε περίπου 70 εκατομμύρια λίρες την ημέρα.

Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας, η Jaguar Land Rover, έχει ανακοινώσει περικοπή  4.500 θέσεων εργασίας, η Honda είπε ότι θα κλείσει το εργοστάσιο αυτοκινήτων της στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Ford ότι θα κλείσει μία από τις δύο μονάδες παραγωγής της.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube