Dekotora: Japan Culture και στα γέρικα φορτηγά [video]

Dekotora: Japan Culture και στα γέρικα φορτηγά [video]

Στην Ιαπωνία τα παλιά φορτηγά περνούν δεύτερη νιότη υπό την ονομασία Dekotora, φορτωμένα με 100 χιλιάρικα φαντεζί βαφή, διακόσμηση και λάμπες.

Τα λένε φορτηγά Dekotora και οι ιδιοκτήτες τους μπορεί να ξοδέψουν μέχρι και 100.000 ευρώ για να τα φτιάξουν. Η Ιαπωνία ακολουθεί το δικό της δρόμο, τόσο στην τέχνη όσο και στο αυτοκίνητο.

Φυσικά οι παραπάνω δύο τομείς μπορούν να συνδυαστούν, οπότε και προκύπτουν ενδιαφέροντα και μοναδικά αποτελέσματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και τα Dekotora που μεταφράζεται ως «διακοσμημένα φορτηγά». Μπορεί να ακούγεται ήπιο έως υποτονικό ως περιγραφή, αλλά πρόκειται για ό,τι πιο κραυγαλέο και γκροτέσκο έχετε δει σε φορτηγό. Με αρχική κατασκευή για χωματουργική χρήση, οι άνθρωποι που τα αγοράζουν φτάνουν να ξοδεύουν μια περιουσία, μετατρέποντάς σε κατάφορτες βιτρίνες γυαλιού, απεικονίσεων, νίκελ, φωτεινών επιγραφών και LED.

Το Dekotora που βλέπετε, φτιαγμένο από την Barcroft Cars, χρειάστηκε δέκα χρόνια δουλειάς και 100 φώτα LED για να (ξανά)έρθει στη ζωή. Και αποτελεί απόδειξη ότι τα φορτηγά του είδους είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην Ιαπωνία, οπότε δεν είναι σπάνιο να πετύχεις ένα τέτοιο στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Αλλά από την άλλη είναι και ένα χόμπι για τους ιδιοκτήτες τους και μάλιστα πολύ ακριβό.

Δεν πρόκειται όμως για οχήματα καθημερινής χρήσης, καθώς ακόμη και οι Ιάπωνες βελτιωτές έχουν κοινό νου, αλλά παρόλα αυτά τα Dekotora χαίρουν μεγάλης εκτίμησης. Οπότε εμφανίζονται συχνά σε τηλεοπτικές εκπομπές, διαφημιστικά και άλλες εκδηλώσεις. Πρόκειται κυριολεκτικά για κινούμενα έργα τέχνης με κραυγαλέα βαφή, ανοξείδωτο ατσάλι, ακόμη και χρυσαφί εξωτερικά στοιχεία, παράλληλα με όλη αυτή τη βροχή από LED. Και ναι, στην πλειονότητά τους, πρόκειται για φορτηγά που μπορούν να κυκλοφορούν νόμιμα στο δρόμο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube