Corruptour: Το λεωφορείο κατά της διαφθοράς [video]

Corruptour: Το λεωφορείο κατά της διαφθοράς [video]

Στο Μεξικό μια ομάδα ακτιβιστών έφτιαξε ένα λεωφορείο που έχει σκοπό να ξεναγήσει τους πολίτες στον κόσμο των διεφθαρμένων πολιτικών.

Στο Monterrey του Μεξικού τα μέλη της Via Ciudadana, μιας οργάνωσης κατά της διαφθοράς, ήθελαν να γνωστοποιήσουν στο ευρύ κοινό τα πολιτικά σκάνδαλα της περιοχής τους και αποφάσισαν να φτιάξουν ένα... τουριστικό λεωφορείο για αυτά.

Η ξενάγηση στη διαφθορά, ή Corruptour όπως ονομάζεται, έχει σκοπό να δείξει σε ποια σημεία της πόλης έχουν κατασπαταληθεί χρήματα και να τονίσει τις αντιθέσεις ανάμεσα στον τρόπο ζωής των πολιτικών και του απλού λαού στο Μεξικό. Στο αμάξωμα του λεωφορείου που χρησιμοποιείται για αυτό τον σκοπό απεικονίζονται τα πρόσωπα πολιτικών που έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα για ίδιο όφελος, ενώ δίπλα τους είναι ζωγραφισμένα ποντίκια και γουρούνια που κρατάνε σακιά με λεφτά.

Η βόλτα και περνάει από υποβαθμισμένες φτωχογειτονιές του Monterrey και από υπερπολυτελή μέρη όπως το Casino Royale, όπου το 2011 σκοτώθηκαν 52 άνθρωποι από εμπρησμό που σύμφωνα με την αστυνομία είχε προκληθεί από εμπόρους ναρκωτικών. Περνάει ακόμα από το κυβερνητικό μέγαρο και το Κονγκρέσο της πολιτείας, ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονται ηχογραφημένα μηνύματα που περιγράφουν τις σπατάλες που έχουν γίνει σε καθένα από αυτά τα κτίρια και τα ονόματα των πολιτικών που φέρουν την ευθύνη για αυτές. Η ιδιαίτερη αυτή ξενάγηση πραγματοποιείται τρεις φορές κάθε Σάββατο και άλλες τρεις κάθε Κυριακή, διαρκεί μία ώρα και είναι δωρεάν.

Στην αξιολόγηση διαφάνειας Transparency International για το 2013 το Μεξικό συγκέντρωσε 34 βαθμούς, καταλαμβάνοντας την 106η θέση της κατάταξης ανάμεσα σε 177 χώρες. Η Ελλάδα τα είχε πάει καλύτερα στην ίδια έρευνα, αφού με 40 βαθμούς είχε βρεθεί στην 80η θέση, αλλά είναι σίγουρο ότι και εδώ μια αντίστοιχη ξενάγηση θα περιλάμβανε ακόμα περισσότερα αξιοθέατα...

Περισσότερα για το Corruptour μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του, στο Facebook και στο Twitter.


 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube