Chris Bangle: Οι νέοι σχεδιαστές δεν ξέρουν την ιστορία των αυτοκινήτων

Chris Bangle: Οι νέοι σχεδιαστές δεν ξέρουν την ιστορία των αυτοκινήτων

Ο επί 16 χρόνια σχεδιαστής της BMW μιλά για τα σύγχρονα αυτοκίνητα.

Ο Chris Bangle, ο επί 16 χρόνια υπεύθυνος για τα σχέδια της BMW, ακόμη έχει φανατικούς φίλους αλλά και φανατικούς επικριτές σε ό,τι αφορά στη δουλειά του στη βαυαρική εταιρεία. Στο ζενίθ της καριέρας του στη BMW είχε ξεσηκώσει θύελλα για πολλά από τα αυτοκίνητα τα οποία σχεδίασε και είναι σίγουρα ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα στον τομέα του.

Σήμερα, μετά την αποχώρησή του από το Μόναχο το 2009, ζει και εργάζεται στην Ιταλία στο δικό του σχεδιαστικό στούντιο και όπως λέει ετοιμάζει κάτι μοναδικό, χωρίς όμως να προσδιορίζει τι είναι αυτό. 

Όμως δεν παρέλειψε για λίγες μέρες να αποχωριστεί την ηλιόλουστη Ιταλία για να πεταχτεί μέχρι τη βροχερή Φρανκφούρτη και να δει από κοντά τις νέες προτάσεις και τάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας. Και παράλληλα να δικαιώσει όσους τον χαρακτήριζαν εξαιρετικά ιδιόρρυθμο και σνομπ, μέσα από τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους που τον εντόπισαν. 

Εκεί λοιπόν, στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, τον ρώτησαν πώς του φαίνονται τα καινούργια σχέδια των αυτοκινήτων και ο Bangle ξιφούλκησε. Τόνισε ότι δεν βλέπει τίποτα καινούργιο και τίποτα επαναστατικό και πως όλα τα σχέδια τού φαίνονται σαν ένα «αναμάσημα» του παρελθόντος.

Την ίδια κριτική είχε κάνει και το 2013, όταν είχε τονίσει πως ο σχεδιασμός των αυτοκινήτων πάσχει από έλλειψη καινοτομίας και αυτό είναι κάτι που εμποδίζει την αυτοκινητοβιομηχανία να μπει σε μια νέα εποχή. 

«Σήμερα βλέπω ακριβώς την ίδια εικόνα, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Οι νέοι σχεδιαστές, είπε, δεν γνωρίζουν την ιστορία της μάρκας για την οποία σχεδιάζουν και δεν «πατούν» πάνω σε αυτή. Μοιάζουν σαν αυτούς που υπερασπίζονταν την αγνότητα της γυναίκας τους με τη ζώνη αγνότητας. Έτσι όμως δεν γεννιούνται παιδιά», τόνισε με νόημα. 

«Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πατάνε πάνω σε γνώριμες γραμμές, αλλάζουν κάτι λίγο και το πουλάνε σαν νέο μοντέλο. Αυτές τις γραμμές που βλέπω τώρα εδώ, τις έχω ξαναδεί στο παρελθόν δεν μου λένε κάτι καινούργιο», συνέχισε ο Bangle

«Είναι ευθύνη των σχεδιαστών να αλλάξουν τα δεδομένα. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας αυτό που θεωρούμε «φυσιολογικό» και να κάνουμε την επανάσταση. Δεν είναι θέμα τεχνολογίας, είναι θέμα ιδεών και πόσο ανοικτοί είναι σε αυτές οι επικεφαλής των τμημάτων σχεδιασμού» κατέληξε ο γνωστός σχεδιαστής.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube