Το Bristol «ανάβει κόκκινο» στα ντίζελ

Το Bristol «ανάβει κόκκινο» στα ντίζελ

To Bristol είναι η πρώτη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου που θα απαγορεύσει τα ντίζελ αυτοκίνητα από το κέντρο της σε μια προσπάθεια να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευση κυκλοφορίας των ιδιωτικής χρήσης ντίζελ στην  κεντρική ζώνη της πόλης κατά τη διάρκεια της ημέρας (07:00 έως 15:00), ενώ τα εμπορικά οχήματα θα πληρώνουν για να εισέλθουν στην περιοχή.

Η πόλη από καιρό υποφέρει από κακή ποιότητα του αέρα, ιδιαίτερα από υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2).

Από την απαγόρευση θα εξαιρούνται τα ταξί και τα οχήματα που εξυπηρετούν ειδικές ανάγκες.

Παράλληλα θα θεσπιστεί και μια δεύτερη ζώνη «καθαρού αέρα» που θα περικλείει το κέντρο της πόλης σε μια πιο μεγάλη ακτίνα.
Σε αυτή τη ζώνη η είσοδος σε ταξί και φορτηγά θα χρεώνεται με £9 την ημέρα για τα πρώτα και £100 την ημέρα για τις εταιρείες που διαχειρίζονται φορτηγά.  

Η απαγόρευση θα ισχύσει από το 2021 και αφού προηγουμένως τύχει της έγκρισης της κυβέρνησης.

Οι ζώνες χαμηλών εκπομπών έχουν ήδη συζητηθεί σε πολλές άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Birmingham, το Λονδίνο και το Leicester.

Πολλά από αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν την απαγόρευση των παλαιότερων, πιο ρυπογόνων οχημάτων ντίζελ από ορισμένες περιοχές ή τα οχήματα να εισέρχονται πληρώνοντας ένα τέλος.

Παρόμοια συστήματα υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Στο Όσλο μια πλήρης απαγόρευση ντίζελ μπορεί να εφαρμοστεί στις πιο επιβαρυμένες ημέρες.

Ενώ ορισμένοι ντόπιοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ιδέα, άλλοι λένε ότι τα σχέδια είναι πολύ περίπλοκα και φοβούνται ότι θα μεταφέρουν απλώς τη ρύπανση μακριά από το κέντρο της πόλης.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για το γεγονός ότι το πρόγραμμα θα πλήξει τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Ο Alan Peters από την εταιρεία Abus που διαχειρίζεται τα λεωφορεία της πόλης,  δήλωσε ότι είναι λάθος η «τιμωρία» των λεωφορείων.

«Θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη χρήση λεωφορείων παρά να αυξάνουν το κόστος», είπε τονίζοντας πως θα χρειαστούν £ 1,25 εκατ.  για να αντικαταστήσει τα οχήματά της η εταιρεία, αυτά τουλάχιστον που μπαίνουν στο κέντρο της πόλης.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube