Brexit: MINI και Vauxhall αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία των εργοστασίων τους

Brexit: MINI και Vauxhall αναστέλλουν προσωρινά τη λειτουργία των εργοστασίων τους

Βαθαίνει η κρίση στη Βρετανία μπροστά στο ενδεχόμενο ένος άτακτου Brexit - Tι φοβούνται οι αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η MINI και η Vauxhall κλείνουν προσωρινά τα εργοστάσιά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο με σκοπό να αντιμετωπίσουν τυχόν «παρενέργειες» από το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.

Η ΜΙΝΙ είχε από καιρό ανακοινώσει την κίνησή της αυτή λέγοντας ότι θα μεταφέρει στον μήνα Απρίλιο την προγραμματισμένη για το καλοκαίρι διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου της στην Οξφόρδη για λόγους που έχουν να κάνουν με το Brexit και την ομαλή λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού σε ανταλλακτικά.

Σε μια ανάλογη κίνηση προχώρησε και η PSA η οποία παράγει στη Βρετανία το Astra με τα σήματα της Vauxhall στο εργοστάσιό της στο Ellesmere Port κοντά στο Λίβερπουλ.

Στο πλαίσιο αυτό το εργοστάσιο της Rolls-Royce στο Goodwood θα κλείσει για δύο εβδομάδες, ενώ τα τρία εργοστάσια της Jaguar και αυτό στο Swindon της Honda θα κλείσουν για λίγες μέρες αυτό το μήνα. Μάλιστα η Honda έχει ανακοινώσει επισήμως πως από το 2021 το εργοστάσιό της θα αναστείλει οριστικά τη λειτουργία του, γεγονός που συνεπάγεται την απώλεια 3.500 θέσεων εργασίας.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά που πέρασε, η Nissan είχε και αυτή ανακοινώσει πως δεν θα κατασκευάζει στη Βρετανία και στο εργοστάσιό της στο Sunderland τη νέα γενιά του X-Trail.

Μολονότι πολλές από τις παραπάνω κινήσεις είχαν προαναγγελθεί,  είναι σαφές ότι αποτελούν ένα βαρύ πλήγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας, τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και σε επίπεδο μελλοντικών επενδύσεων.

Η βιομηχανία γενικότερα εμφανίζεται εξόχως επιφυλακτική εδώ και καιρό να επενδύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν προχωρούν και μια «άτακτη» έξοδος της χώρας από την ΕΕ θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα με απρόβλεπτες συνέπειες στο κομμάτι της εφοδιαστικής αλυσίδας που άπτεται των κανόνων εμπορίου.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube