Brexit: Αυστηρό μήνυμα Ιαπωνίας σε Βρετανία για τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Brexit: Αυστηρό μήνυμα Ιαπωνίας σε Βρετανία για τις αυτοκινητοβιομηχανίες

«Καμπανάκι» από τον υπουργό Εξωτερικών στο περιθώριο της Συνόδου των G20.

Η Ιαπωνία προειδοποίησε δημοσίως τους δύο υποψηφίους που αγωνίζονται να αντικαταστήσουν την πρωθυπουργό Theresa May ότι οι ιαπωνικές επενδύσεις θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τη Βρετανία, αν η χώρα πάει σε άτακτο Brexit. Παράλληλα προέτρεψε τους Boris Johnson και Jeremy Hunt να αποφύγουν με κάθε τρόπο ένα τέτοιο σενάριο.

Η Ιαπωνία, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη βρετανική οικονομία, ανησυχεί πολύ για τις συνθήκες του Brexit, το οποίο θα είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στις ιαπωνικές εταιρείες στη Βρετανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Taro Kono στο BBC.

«Παρακαλώ, να μην υπάρξει Brexit χωρίς διαπραγμάτευση», δήλωσε ο Kono και μάλιστα στα αγγλικά. «Ορισμένες εταιρείες αρχίζουν ήδη να μετακινούν τις δραστηριότητές τους σε άλλα μέρη της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν οι ιαπωνικές επενδύσεις θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τη Βρετανία, απάντησε πως «σε αυτή τη φάση θα μπορούσα να πω ότι θα μειωθούν δραστικά».  Η Βρετανία πρόκειται να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου και οι δύο ηγέτες Boris Johnson και Jeremy Hunt έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να βγάλουν τη Βρετανία από την ΕΕ ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία, κάτι όμως που δεν αποτελεί και την πρώτη τους επιλογή.

Ο Kono επεσήμανε πως οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία, ενδέχεται να μην μπορούν να συνεχίζουν τις εργασίες τους αν χρειαστεί στο μέλλον να περνούν από αυστηρούς τελωνειακούς ελέγχους.  

Να σημειώσουμε πως Nissan, Toyota και Honda κατασκεύασαν περίπου τα μισά από τα 1,52 εκατομμύρια αυτοκίνητα της Βρετανίας πέρυσι.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube