Βρετανία: Πράσινο φως στην αυτόνομη οδήγηση μέσα στη χρονιά

Βρετανία: Πράσινο φως στην αυτόνομη οδήγηση μέσα στη χρονιά

Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών - Ποια συστήματα είναι αποδεκτά και πώς θα λειτουργούν. 

Το υπουργείο Μεταφορών της Βρετανίας ανακοίνωσε πως μέσα στη χρονιά θα επιτραπεί η κυκλοφορία των αυτόνομων οχημάτων στη χώρα. Η πρώτη αποδεκτή εφαρμογή για την... hands-free οδήγηση θα είναι τα αυτοματοποιημένα συστήματα διατήρησης λωρίδας (automated lane-keeping systems - ALKS).

Μετά από μια διαβούλευση πέρυσι, η κυβέρνηση είπε τώρα ότι τα οχήματα με τεχνολογία ALKS μπορούν να οριστούν νομικά ως αυτόνομα οχήματα, «αρκεί να λάβουν έγκριση τύπου και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αμφισβητούν την ικανότητα του οχήματος να κινείται αυτόνομα».

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι δεν θα απαιτείται από τους οδηγούς να παρακολουθούν το δρόμο ή να κρατούν τα χέρια τους στο τιμόνι όταν το όχημα κινείται αυτόνομα, ωστόσο ο οδηγός θα πρέπει να παραμένει σε εγρήγορση για να μπορεί να το αναλάβει τον έλεγχο του οχήματος, όταν το ζητήσει το σύστημα, εντός 10 δευτερολέπτων.

Εάν ένας οδηγός δεν ανταποκριθεί, το όχημα θα ανάβει αυτόματα τα φώτα κινδύνου (alarm) για να προειδοποιήσει τα κοντινά οχήματα, και θα επιβραδύνει έως ότου σταματήσει.

autono

Η επιτροπή που ασχολείται με τον κώδικα κυκλοφορίας στους αυτοκινητοδρόμους διαβουλεύεται τώρα για τους κανόνες που θα τεθούν έτσι ώστε η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται με ασφάλεια.

Ωστόσο, οι ασφαλιστές εταιρείες έχουν προειδοποιήσει ότι ο κυβερνητικός ορισμός του ALKS ως «αυτόνομης οδήγησης» είναι παραπλανητικός.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα για την ασφαλή χρήση αυτόνομων οχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που θα καταστήσει τα μελλοντικά ταξίδια πιο πράσινα, ευκολότερα και πιο αξιόπιστα», δήλωσε η υπουργός Μεταφορών Rachel Maclean. «Αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συναρπαστική νέα τεχνολογία θα αναπτυχθεί με ασφάλεια, γι 'αυτό και συμβουλεύουμε για το πώς θα πρέπει να είναι οι κανόνες που θα διέπουν το όλο εγχείρημα».

Η τεχνολογία θα μπορούσε να βελτιώσει την οδική ασφάλεια μειώνοντας τα ανθρώπινα λάθη, δήλωσε εκπρόσωπος των κατασκευαστών αυτοκινήτων στη Βρετανία.

«Τα αυτοματοποιημένα συστήματα οδήγησης θα μπορούσαν να αποτρέψουν 47.000 σοβαρά ατυχήματα και να σώσουν 3.900 ζωές κατά την επόμενη δεκαετία μέσω της ικανότητάς τους να μειώσουν τη μεγαλύτερη αιτία τροχαίων ατυχημάτων που είναι το ανθρώπινο σφάλμα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Mike Hawes.

«Τεχνολογίες όπως το Automated Lane Keeping Systems θα ανοίξει το δρόμο για υψηλότερα επίπεδα αυτοματισμού στο μέλλον - και αυτές οι εξελίξεις θα απελευθερώσουν τη δυνατότητα της Βρετανίας να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη και χρήση αυτών των τεχνολογιών, δημιουργώντας ουσιαστικές θέσεις εργασίας και διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι δρόμοι μας παραμένουν οι ασφαλέστεροι στον πλανήτη», συμπλήρωσε ο Mike Hawes.

[Πηγή: BBC]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube