Βρετανία: Από το 2040 τέλος τα βαριά φορτηγά με κινητήρες ντίζελ και βενζίνης

Βρετανία: Από το 2040 τέλος τα βαριά φορτηγά με κινητήρες ντίζελ και βενζίνης

Από το 2035 απαγορεύεται η πώληση αντίστοιχης τεχνολογίας ελαφρών φορτηγών και από το 2030 επιβατικών αυτοκινήτων. 

Η Βρετανία θα απαγορεύσει την πώληση νέων βαρέων φορτηγών βενζίνης και ντίζελ από το 2040 ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου πρωτοβουλιών που στοχεύει στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών από όλες τις μορφές μεταφορών.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον θέλει να δημιουργήσει ένα σαφώς πιο «πράσινο» προφίλ για τη χώρα, ενόψει και της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που θα γίνει στη Σκωτία μέσα στη χρονιά. Έτσι ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει από το 2035 την πώληση ελαφρών φορτηγών ντίζελ, ενώ για τα άνω των 26 τόνων, η απαγόρευση θα ισχύσει από το 2040 ή και νωρίτερα αν αυτό καταστεί εφικτό.  

Παράλληλα κατέθεσε σχέδια για τη δημιουργία ενός «καθαρού» σιδηροδρομικού δικτύου μηδενικών ρύπων έως το 2050.

«Η απαλλαγή από τον άνθρακα δεν είναι μόνο μια τεχνοκρατική διαδικασία. Έχει να κάνει με το πώς θα διασφαλίζουμε ότι οι μεταφορές διαμορφώνουν την ποιότητα ζωής και την οικονομία με τρόπους που είναι φιλικοί προς το περιβάλλον», δήλωσε ο γραμματέας μεταφορών Grant Shapps.

Και συμπλήρωσε πως σκοπός μας δεν είναι να σταματήσουμε κάποιες δραστηριότητες. Στόχος είναι να κάνουμε τα ίδια πράγματα αλλά με διαφορετικό τρόπο. 

Καθώς σε όλον τον κόσμο προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μειώνοντας τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, η Βρετανία έχει ήδη δεσμευτεί να απαγορεύσει την πώληση νέων αυτοκινήτων ντίζελ και βενζίνης από το 2030.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην αεροπορία, η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι ξεκινά μια διαβούλευση για την επίτευξη ενός στόχου μηδενικών εκπομπών έως το 2050, διασφαλίζοντας ότι όλοι μπορούν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν χωρίς όμως να «συνεισφέρουν» στην κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube