Bobsla: Το απόλυτο ηλεκτρικό έλκηθρο/snowmobile [video]

Bobsla: Το απόλυτο ηλεκτρικό έλκηθρο/snowmobile [video]

Το ιδανικό χειμωνιάτικο ταίρι για ένα αυτοκίνητο Tesla είναι μια μίξη έλκηθρου και snowmobile, με ηλεκτρικό μοτέρ. Και το όνομα αυτού: Bobsla.

Το Bobsla είναι ένα δημιούργημα του Ρώσου Sergey Ignatyev, το οποίο παντρεύει τα χαρακτηριστικά ενός έλκηθρου (bobsleigh) με εκείνα ενός snowmobile, με στόχο τη δημιουργία του πιο διασκεδαστικού μέσου μετακίνησης στο χιόνι. Ενός... snow-kart.

Παρά τα φαινόμενα, το όνομά του δεν αποτελεί παραπομπή στην Tesla. Ο Ignatyev λέει ότι αρχικά είχε φτιάξει ένα ηλεκτρικό έλκηθρο για παιδιά, «για να μην αναγκάζονται να το τραβάνε οι γονείς στην ανηφόρα», το οποίο τελικά έμοιαζε με bobsleigh. Για εκείνο ήθελε να χρησιμοποιήσει το domain e-bob.com αλλά ήταν ήδη πιασμένο, ενώ το bobsla.com ήταν ελεύθερο. Κι αφού η κατάληξη «–la» παραπέμπει σε θετικά συναισθήματα, όπως π.χ. στη λέξη «hoopla», το αποφάσισε.

Το πολύ ανθεκτικό εμπρός μέρος του σημερινού Bobsla, που πατάει σε δύο πέδιλα, παραπέμπει σε bobsleigh. Πίσω του υπάρχει η αρκετά ξαπλωτή θέση του οδηγού-χειριστή, με ένα roll bar που προστατεύει σε περίπτωση ανατροπής, αλλά αποτελεί και βάση για τους προβολείς, τις δύο μπαταρίες κ.ά. Και πιο πίσω βρίσκονται δύο λαστιχένιες ερπύστριες, καθεμιά από τις οποίες κινείται από ξεχωριστό ηλεκτρικό μοτέρ. Το συνολικό μήκος φτάνει τα 2,5 m, και το πλάτος το 1,2 m. 

Η μέγιστη ισχύς του Bobsla είναι 12 kW (16 PS), και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 30 km/h. Διατίθεται με μπαταρίες χωρητικότητας 2,4 kWh (1,2 η καθεμιά) ή με λίγο μεγαλύτερες των 3 kWh. Με αυτές, η αυτονομία του Boblsa ξεπερνά τα 30 km, εξασφαλίζοντας πάνω από μία ώρα παιχνιδιού στο χιόνι, αναλόγως συνθηκών. Για τον Ignatyev, «η ώρα που περνάς πίσω από το τιμόνι είναι πιο σημαντική από την αυτονομία». Άλλωστε, οι μπαταρίες είναι αφαιρούμενες, και σε λιγότερο από ένα λεπτό μπορούν να αντικατασταθούν με άλλες, ήδη φορτισμένες, έτσι ώστε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Εναλλακτικά, με τον φορτιστή γρήγορης φόρτισης που παρέχει η εταιρία, γεμίζουν σε περίπου 1,5 ώρα.

Ο οδηγός ελέγχει το Boblsa μέσω δύο joystick, καθένα από τα οποία ελέγχει από μία ερπύστρια. Η αλλαγή κατεύθυνσης  γίνεται με παροχή διαφορετικής ισχύος σε κάθε πλευρά, αφού τιμόνι δεν υπάρχει, ενώ από δύο μπουτόν πάνω στα joystick πραγματοποιείται το φρενάρισμα. «Δίνοντας γκάζι στη μία πλευρά και φρενάροντας την άλλη, κάνεις εξαιρετικά drift», λέει ο Ignatyev... Όπισθεν δεν υπάρχει, για λόγους ασφαλείας, όμως σύντομα θα δοθεί λύση σε αυτό, με την προσθήκη μιας πολύ κοντής αντίστροφης σχέσης.

Προς το παρόν, το Bobsla δίνεται σε χειμερινά resorts και χιονοδρομικά κέντρα (με τιμή €9.990), όπου και διατίθεται προς ενοικίαση, για συμμετοχή σε αυτοσχέδιες πίστες στο χιόνι, διαθέτοντας και κάμερα με τηλεμετρία (!). Η εταιρία ετοιμάζει όμως και μια έκδοση για ιδιώτες, με μικρότερο εμπρός προφυλακτήρα, που θα ρίχνει το μήκος του οχήματος στα 2 m και θα του επιτρέπει να φορτωθεί σε κάποιο pick-up για τη μεταφορά του. Η τιμή του δεν έχει καθοριστεί, αλλά σύμφωνα με τον Ignatyev θα είναι «εξίσου προσιτή με ενός βενζινοκίνητου snowmobile».

[Πηγή: Inside EVs, Bobsla]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube