BMW iFACTORY: Η πρώτη CO₂-free γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων

BMW iFACTORY: Η πρώτη CO₂-free γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων

Η υπερσύγχρονη αυτή εγκατάσταση της BMW θα ανεγερθεί στο Debrecen της Ουγγαρίας. Πρόκειται για μία επένδυση ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ, πρωτοποριακή από πολλές απόψεις.

BMW iFACTORY

Η νέα γραμμή παραγωγής θα καλύπτει έκταση 4.000 στρεμμάτων, στα βορειοδυτικά της ουγγρικής πόλης. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη μονάδα που θα περιλαμβάνει τμήματα πρέσας, bodyshop, βαφείου και συναρμολόγησης. Η δυναμική του BMW iFACTORY θα μπορεί να ανέλθει στα 150.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ τα πρώτα οχήματα αναμένεται να παραχθούν το 2025.

To BMW iFACTORY πρόκειται για μία state-of-the-art μονάδα όπου θα εισάγει αρκετές καινοτομίες στο κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας.

Ενδεικτικοί είναι οι τρείς άξονες γύρω από τους οποίους κινείται όλη η φιλοσοφία κατασκευής, Lean, Green και Digital. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Milan Nedeljkovic, Μέλος του ΔΣ του ομίλου BMW για το κομμάτι της παραγωγής, «Αυτό το εργοστάσιο χαρακτηρίζεται state-of-the-art, από άποψης ευελιξίας, αειφορίας και ψηφιακής ολοκλήρωσης, για ολόκληρη τη βιομηχανία αυτοκινήτων».

Αναφορικά με τις ενεργειακές της απαιτήσεις, θα συνδέεται μεν με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ο στόχος όμως είναι η παραγωγή αυτοκινήτων να γίνεται με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Για το λόγο αυτό το εργοστάσιο θα βασιστεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γεωθερμία, μεταξύ άλλων. Επίσης θα ακολουθήσει καλές πρακτικές από άλλες γραμμές παραγωγής, χρησιμοποιώντας battery farm, χωρητικότητας πιθανά 40 mWh.

BMW iFACTORY

Ένα άλλο βασικό στοιχείο στη βιώσιμη παραγωγή είναι η συνεπής κυκλικότητα. Όπου είναι δυνατόν, τα υλικά και οι πόροι παραγωγής θα επαναχρησιμοποιούνται. Μεταλλικά κομμάτια και ρινίσματα από φρεζάρισμα και πρέσες, για παράδειγμα, θα ανακυκλώνονται για περαιτέρω χρήση.

Η εκπεμπόμενη θερμότητα από τα συστήματα ψύξης θα διοχετεύεται σε κλειστό βρόχο για τη θέρμανση των εσωτερικών χώρων και του νερού. Επίσης, θα υπάρχουν έξυπνα συστήματα παρακολούθησης που θα ελέγχουν πως ακριβώς χρησιμοποιείται όλη η ενέργεια, θα εντοπίζουν τυχόν απώλειες και θα διασφαλίζουν ότι η παραγωγή είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτική, από πλευράς πόρων.

BMW iFACTORY

Το BMW iFACTORY στο Debrecen θα χρησιμοποιήσει επίσης πολλά εργαλεία ψηφιοποίησης. Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα υποστηρίζουν τη διασφάλιση ποιότητας με διάφορους τρόπους και θα βελτιστοποιούν τις διαδικασίες στην έξυπνη και προβλεπόμενη συντήρηση. Το φάσμα των ψηφιακών εφαρμογών θα περιλαμβάνει επίσης υπολογιστές αιχμής, ανάλυση δεδομένων, τεχνολογίες τοποθεσίας 5G και αυτόνομα, έξυπνα συστήματα logistics με λειτουργίες AI. 

Ήδη εργάζονται εκεί 100 άτομα, ενώ με την πρόοδο των εργασιών τα επόμενα δύο χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων θα ξεπεράσει τους 1.000. Από το 2023 θα ξεκινήσει επίσης τη λειτουργία του εκπαιδευτικό κέντρο, ώστε να αναπτύξει τις γνώσεις και να προετοιμάσει τους υπαλλήλους πριν από την έναρξη λειτουργίας. Στο Debrecen θα κατασκευαστεί αρχικά το πρώτο μοντέλο της Neue Klasse, το οποίο θα βασίζεται στην cluster αρχιτεκτονική που έχει αναπτυχθεί ειδικά για πλήρως ηλεκτρικά οχήματα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube