ΒΜW: Επένδυση-μαμούθ 1 δισ δολαρίων στο Μεξικό

ΒΜW: Επένδυση-μαμούθ 1 δισ δολαρίων στο Μεξικό

Θα κατασκευάσει εργοστάσιο στο San Luis Potosi που θα μπορεί να παράγει 150.000 αυτοκίνητα το χρόνο

Αμεση η «απάντηση» της BMW στα σχέδια της κοινοπραξίας Renault-Nissan και Daimler για την κατασκευή εργοστασίου συνολικού κόστους 1,36 δις δολαρίων στο Aguascalientes του Μεξικού. Η κοινοπραξία θέλει να κατασκευάζει εκεί compact αυτοκίνητα που θα φέρουν τα σήματα της Infiniti και της Mercedes.
 
Οι Βαυαροί λοιπόν ανακοίνωσαν δια στόματος Harald Krueger (μέλος του ΔΣ της εταιρίας) την κατασκευή εργοστασίου το San Luis Potosi που θα μπορεί να παράγει 150.000 αυτοκίνητα το χρόνο. Το συνολικό κόστος του πρότζεκτ θα αγγίξει το 1 δισ δολάρια και η έναρξη λειτουργίας του προβλέπεται το 2019, με την BMW να μην ανακοινώνει ποια ακριβώς αυτοκίνητα τα κατασκευάζει εκεί.
Στην ανακοίνωση τονίζεται πως το νέο αυτό εργοστάσιο σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες μονάδες συναρμολόγησης στο Spartanburg της Νότιας Καρολίνας, θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες της αμερικανικής αγοράς η οποία είναι μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες. Μάλιστα, θα καλύπτονται και οι ανάγκες και άλλων αγορών, όπως πχ ο Καναδάς. 
 
Ο μεγάλος αριθμός διεθνών συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών του Μεξικού, στην περιοχή της NAFTA, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη του MERCOSUR [Νοτιοαφρικάνικο εμπορικό μπλοκ], ήταν ένας αποφασιστικός παράγοντας για την επιλογή της τοποθεσίας.
Να θυμίσουμε πως η BMW κατασκευάζει ήδη ένα ακόμη εργοστάσιο στην στην Santa Catarina της Βραζιλίας του οποίου η έναρξη παραγωγής τοποθετείται μέσα στη χρονιά.
 
Στην ανακοίνωση του Harald Krueger τονίζεται πως η BMW έχει ήδη ολοκληρώσει αρχική συμφωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο San Luis Potosi, με τον κυβερνήτη της πολιτείας κ. Fernández να δηλώνει πως οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια. Η BMW κατέληξε στην επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας, αφού προηγουμένως είχε αξιολογήσει περισσότερες από 10 περιοχές. 
 
Παράλληλα η BMW ανακοίνωσε μια ακόμη επένδυση της τάξεως του 1 δις δολαρίων στο εργοστάσιο Spartanburg, για να ενισχύσει την παραγωγή του με σκοπο στο τέλος του 2016 να μπορεί να συναρμολογεί 450.000 αυτοκίνητα ετησίως. Η επέκταση αυτή θα κάνει το Spartanburg το μεγαλύτερο εργοστάσιο στο διεθνές δίκτυο παραγωγής του BMW Group. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube