node/36369

BMW: Αποκλείουμε την επιστροφή μιας Μ Touring!

H BMW Motorsport ερωτάται συχνά για δύο μοντέλα: Την Μ7 και την υποθετική επιστροφή μιας M3 ή M5 Touring. Σύμφωνα με τους Βαυαρούς, ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για σπορ στέισον παρά μόνο για σπορ SUV.

Προσδοκάτε την επιστροφή μιας δυνητικής M3 ή M5 Touring. Δεν είστε τυχεροί, καθώς η BMW απέκλεισε κατηγορηματικά και μάλιστα δύο φορές αυτή την περίπτωση διά στόματος του Markus Flasch, επικεφαλής του τμήματος Motorsport. 

Ο Flasch εξήγησε στους συναδέλφους μας του βρετανικού Car Magazine ότι τα σπορ στέισον δεν «αποτελούν μέρος των σχεδίων της BMW Motorsport». Αναγνωρίζει μεν ότι υπάρχει μεν μια αγορά για τέτοιου είδους αυτοκίνητα στην Ελβετία, στη Γερμανία και στην Αυστρία, αλλά για μια παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία ο στόχος πριν απ’ όλα τα άλλα είναι να επιλέγει λύσεις που θα ικανοποιούν το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό καταναλωτών.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η ζήτηση για SUV είναι τέτοια, που η BMW προτιμά να επικεντρώνεται στις X3, X4, X5 και X6 M και όχι σε ένα σπορ στέισον που θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως οικογενειακό αυτοκίνητο. Έτσι, απομένει η Alpina, η οποία αναγνωρίζεται ως ολοκληρωμένος κατασκευαστής και μετασκευάζει σε σπορ μοντέλα τα στέισον του Μονάχου.

Ωστόσο, η δήλωση της BMW για την περιορισμένη δημοτικότητα των σπορ στέισον είναι ακατανόητη, τη στιγμή που οι κύριοι ανταγωνιστές της, η Mercedes-Benz και η Audi διαθέτουν μια ολόκληρη γκάμα αυτού του τύπου του αυτοκινήτου. Και μάλιστα με εμπορική επιτυχία, δεδομένης της δημοτικότητας ενός αυτοκινήτου όπως το Audi RS6 που πρόσφατα λανσαρίστηκε η νέα εκδοχή του.

H εξήγηση ίσως έχει ιστορική ρίζα. Ενώ συνήθως τα μέλη της «αγίας γερμανικής τριάδας» απαντούν το ένα στο άλλο στο λανσάρισμα σπορ μοντέλων, τα σπορ στέισον αποτελούν μια κατηγορία την οποία η BMW δεν έχει (σχεδόν) αγγίξει, εις όφελος της Mercedes-Benz, αλλά ειδικά της Audi, η οποία έχει γίνει σπεσιαλίστας του είδους με τα RS4 και RS6.

Υπήρξε βέβαια μια M5 Touring την εποχή της γενιάς E60 στην BMW (Ε61), αλλά το μοντέλο στη συνέχεια δεν ανανεώθηκε. Και στην αμέσως μικρότερη κατηγορία, δηλαδή εκείνη της Series 3 Series/M3, Touring δεν κατασκευάστηκε ποτέ από το Βαυαρό κατασκευαστή.

node/39677

Porsche 911 GT3 RS MR: Το καλό έγινε ακόμα καλύτερο [video]

Η Manthey-Racing βελτιώνει την κορυφαία έκδοση πίστας της Porsche 991.2 στη δύση της καριέρας της.

Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 | Θάνος Παππάς Επικοινωνία

Porsche 911 GT3 RS MR: Το καλό έγινε ακόμα καλύτερο [video]

Μετά από τη βελτιωμένη Porsche 911 GT2 RS MR που το 2018 έκανε ρεκόρ γύρου 6’ 40” 33 στο Nürburgring (7" πιο γρήγορη από την εργοστασιακή 911 GT2 RS), η Manthey-Racing επιστρέφει με ένα πλήρες βελτιωτικό πακέτο για την Porsche 911 GT3 RS το οποίο απευθύνεται σε εκείνους που θέλουν ένα όχημα απόλυτα στημένο για την πίστα.

Το μοντέλο βασίζεται στην GT3 RS της γενιάς 991.2 καθώς αυτή βρίσκεται στη δύση της καριέρας της λίγο πριν από την πρεμιέρα της αντίστοιχης έκδοσης της 992.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε την 991.2 Porsche 911 GT3 RS [video]

Αισθητικά, η 911 GT3 RS MR ξεχωρίζει χάρη στους προαιρετικούς τροχούς από μαγνήσιο με αεροδυναμικά καλύμματα από ανθρακονήματα, τα επιπλέον πτερύγια στον προφυλακτήρα, τις προεκτάσεις των μαρσπιέ, τη μεγάλη σταθερή φτερούγα στην ουρά από ανθρακονήματα και το νέο ανθρακονημάτινο κάλυμμα του κινητήρα.

Porsche 911 GT3 RS MR

Όλα αυτά προστέθηκαν με γνώμονα τη βελτίωση της παραγωγής κάθετης δύναμης στην πίστα και τη διατήρηση του βάρους σε χαμηλά επίπεδα, όμως οι επεμβάσεις δε σταματούν εκεί. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης ρυθμιζόμενη ανάρτηση MR coilover kit με σφιχτότερα ελατήρια και αναβαθμισμένα τακάκια των φρένων. Η Manthey-Racing εξέλιξε τα εν λόγω εξαρτήματα μετά από δοκιμές σε διάφορες πίστες ανά τον κόσμο, χρησιμοποιώντας την εμπειρία της από τους αγώνες.

Όσοι ενδιαφέρονται για αναβάθμιση της δικής τους GT3 RS μπορούν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία για αγορά και τοποθέτηση του kit. Δε γνωρίζουμε το κόστος του πακέτου αλλά αν κρίνουμε από την 911 GT2 RS MR δεν θα είναι φθηνό καθώς εκεί οι επεμβάσεις κόστιζαν €95.000!

[Πηγή: Manthey-Racing]

node/39674

Τι θα λέγατε για ένα Peugeot 508 coupé;

Το Peugeot Palladium είναι μια ανεξάρτητη σχεδιαστική μελέτη για δίπορτο γαλλικό coupé με αρκετά στοιχεία από muscle car.

Κυριακή, 09 Αυγούστου 2020 | Θάνος Παππάς Επικοινωνία

Τι θα λέγατε για ένα Peugeot 508 coupé;

Μπορεί οι εποχές των 406 coupé (1996) και 407 coupé (2005) να έχουν περάσει προπολού και το νέο Peugeot 508 να μην ακολούθησε την παράδοση με μια αντίστοιχη έκδοση, όμως ο ανεξάρτητος σχεδιαστής Ali Shoghimojarad οραματίστηκε ένα δίθυρο premium coupé με τα σήματα της γαλλικής φίρμας - το Peugeot Palladium.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Peugeot μας εξηγεί γιατί έχουν πεθάνει τα coupé

Ο Ιρανός σχεδιαστής ολοκλήρωσε το project κατά τη διάρκεια του master του στο αμερικανικό College for Creative Studies. Στόχος ήταν να σχεδιάσει ένα μοντέλο που θα βοηθούσε την Peugeot να επιστρέψει υποθετικά στην αγορά της Βόρειας Αμερικής από το 2026.

Όπως βλέπουμε από τις εικόνες, ο Ali συνδύασε στοιχεία από τη σχεδιαστική γλώσσα των μοντέλων παραγωγής της Peugeot με στοιχεία από muscle cars, εμπνευσμένος από την επερχόμενη συγχώνευση Groupe PSA και FCA Group στον όμιλο Stellantis.

Πιο συγκεκριμένα, η γρίλια, το αιχμηρό ρύγχος, τα επιθετικά εμπρός φώτα με τις χαρακτηριστικές κάθετες προεκτάσεις, η ενιαία εισαγωγή αέρα χαμηλά στον προφυλακτήρα και τα τριπλά γραφικά στα πίσω φώτα, είναι όλα στοιχεία που συναντάμε στα σύγχρονα Peugeot.

Peugeot Palladium

Το προφίλ έχει αναλογίες τριών όγκων πισωκίνητου, εμπροσθιομήχανου μοντέλου με μακρύ καπό, τροχούς μεγάλης διαμέτρου, μεγάλες πόρτες, "αόρατα" πλευρικά παράθυρα βαμμένα στο χρώμα του αμαξώματος, αυξημένη κλίση της οροφής προς τα πίσω και μακριά ουρά με έντονες πτυγχώσεις. Επιπλέον, οι δυναμικές γραμμές στο καπό, η οριζόντια character line που διατρέχει όλο το μήκος του αμαξώματος, το μυώδες προφίλ και τα όμορφα τονισμένα φτερά είναι στοιχεία που προσδίδουν δυναμισμό.

Ιδανικά, το Peugeot Palladium θα βασιζόταν σε μια ηλεκτρική ή υβριδική πισωκίνητη πλατφόρμα η οποία θα του επέτρεπε να κινηθεί σε premium μονοπάτια και να τοποθετηθεί απέναντι σε μοντέλα όπως το Polestar 1.

Γνωρίζουμε πως η Peugeot δεν μπορεί να διαθέσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την εξέλιξη ενός τέτοιου νέου μοντέλου το οποίο πιθανότατα δεν θα ήταν κερδοφόρο στην αγορά λόγω της μεγάλης προτίμησης που δείχνει ο κόσμος σε SUV. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε παρά να δεχτούμε πως ένα γαλλικό coupé θα ήταν ευπρόσδεκτο από το σύνολο της αυτοκινητιστικής κοινότητας. Οπότε θα κλείσουμε με ένα "ποτέ μη λες ποτέ" και θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε κάθε σχέδιο - ανεξάρτητου σχεδιαστή ή μη - το οποίο διευρύνει τους ορίζοντες της κάθε εταιρείας και εξάπτει τη φαντασία μας.

Σημείωση: Το Peugeot Palladium είναι μια δημιουργία του ανεξάρτητου σχεδιαστή Ali Shoghimojarad και δεν σχετίζεται με την Peugeot ή το σχεδιαστικό της κέντρο.

[Πηγή: CarExpert]