Αύξηση κερδών για την Toyota

Αύξηση κερδών για την Toyota

H Toyota αναφέρει τεράστια αύξηση κερδών για το πρώτο 6μηνο του 2013 και αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή της σε παραγωγή και κέρδη για το 2013.

Η Toyota δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο, αλλά μέχρις στιγμής και ο νικητής στα κέρδη –τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο φετινό τρίμηνο.

Με το τεράστιο έσοδο των 5,5 δισ. για το δεύτερο τρίμηνο, η Toyota πήρε κεφάλι εκμεταλλευόμενη το ασθενές γιεν και την ισχυρή αμερικανική ζήτηση, καταγράφοντας βελτίωση 94% σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρσι. Μέχρι στιγμής, η Toyota έχει καταγράψει μεγαλύτερα κέρδη απ’ ό,τι η Ford και η General Motors μαζί.

Με αρωγό την ισοτιμία γιεν/δολαρίου
Η καλπάζουσα πορεία της Toyota δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης και υπό αυτό το πρίσμα, η εκτιμώμενη παγκόσμια παραγωγή της θα κινηθεί μεταξύ 9,94 και 10,12 εκατ. αυτοκινήτων, εκμεταλλευόμενη και την πτώσης της αγοραστικής αξίας του ιαπωνικού νομίσματος κατά 13% έναντι του δολαρίου.

Αυτή η ισχυρή συναλλαγματική ισοτιμία είναι κύριος υπεύθυνος για το άλμα των κερδών της Toyota, μολονότι είχε να διαχειριστεί την αλλαγή 1,3 εκατ. αυτοκίνητων στην αμερικανική αγορά. Η πορεία του Camry στην αγορά των ΗΠΑ βοήθησε επίσης και αυτή πολύ. Το παράδοξο είναι ότι ενώ η Toyota έχει πνιγεί στο ρευστό, το μερίδιό της στην αγορά παρουσίασε μικρή υποχώρηση, πέφτοντας κατά 0,1%, στο 14,3% της αμερικανικής αγοράς.

Αμηχανία στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία
Όπως συμβαίνει όμως και με τους περισσότερους κατασκευαστές, η Toyota δείχνει αμήχανη στην Ευρώπη, όπου καταγράφει λιγότερο από το 1% των εσόδων της. Το μερίδιό της, όπως επισημαίνει η Automotive News, είναι μόλις το 4,5% της ευρωπαϊκής αγοράς και ιδιαίτερα χαμηκλό σε σχέση με τους άμεσους ανταγωνιστές της.

Η Toyota υποφέρει και στην εγχώρια αγορά της και μάλιστα περισσότερο από τη Honda. Με 525.777 αυτοκίνητα, οι πωλήσεις στην εγχώρια ιαπωνική αγορά έπεσαν σχεδόν 51.000 αυτοκίνητα, μολονότι η Toyota παρουσιάζει αύξηση στα κέρδη προ φόρων $4,6 έναντι $3,5 εκατ.

[Πηγή Automotive News]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube