Αυτοκίνητο-δόλωμα για κλέφτες! [videos]

Αυτοκίνητο-δόλωμα για κλέφτες! [videos]

Η αστυνομία σε Καναδά και ΗΠΑ χρησιμοποιεί και ανορθόδοξες μεθόδους για την αντιμετώπιση της παρανομίας.

Η μέθοδος των αυτοκινήτων-δολωμάτων μπορεί να μας είναι άγνωστη στην Ελλάδα, όμως χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην Αμερική.

Η αστυνομία έχει αυτοκίνητα ειδικά εξοπλισμένα, που τα αφήνει σε περιοχές όπου γίνονται πολλές κλοπές αυτοκινήτων ή αντικειμένων μέσα από αυτοκίνητα. Αυτά τα “bait-cars” ή “trap-cars” είναι εξοπλισμένα με συσκευές εντοπισμού GPS, κρυφές κάμερες στο εσωτερικό τους και συστήματα με τα οποία οι αστυνομικοί μπορούν να σβήσουν τον κινητήρα και να κλειδώσουν τις πόρτες εξ αποστάσεως.

Υπάρχουν ειδικές ομάδες της αστυνομίας που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο με μεγάλη επιτυχία, κυρίως στην British Columbia του Καναδά, αλλά και στο Los Angeles, το Las Vegas και άλλες περιοχές των ΗΠΑ. Το θέμα είναι ότι πράγματι χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα ως δόλωμα, αφήνοντας τα κλειδιά στο διακόπτη ή πράγματα αξίας στο εσωτερικό τους. Δεν ξέρουμε αν κάτι τέτοιο θα στεκόταν νομικά εδώ, αν και η εκεί αστυνομία υποστηρίζει ότι δεν ενθαρρύνει και προτρέπει ανθρώπους να κλέψουν ενώ δεν θα έκλεβαν. Απλά αποκαλύπτει κακοποιούς που θα έκλεβαν έτσι κι αλλιώς. Πάντως, καλύπτει νομικά το θέμα τοποθετώντας προειδοποιητικές πινακίδες ότι υπάρχουν bait-cars στην περιοχή και κυκλοφορώντας με περιπολικά που έχουν γραμμένα πάνω τους σχετικά σλόγκαν.

Bait Car sign

Bait Car LED sign

Επίσης, κάθε τόσο, η αστυνομία αναρτά στο διαδίκτυο βιντεάκια με πλάνα από τις κάμερες των bait-cars για να αποθαρρύνει τους επίδοξους κλέφτες. Ένα τέτοιο κλιπ από την ομάδα IMPACT της αστυνομίας της British Columbia θα δείτε παρακάτω σε tweet, όπου πρωταγωνιστεί –άθελά του– ένα ζευγάρι σε στιλ Bonnie & Clyde. Κι αν θέλετε να εμβαθύνετε περισσότερο, δείτε και τα δύο επόμενα βίντεο από την TRAP του Los Angeles.

Το θέμα των bait-cars είναι τόσο δημοφιλές στις ΗΠΑ, που είχε γίνει και σχετική σειρά στην τηλεόραση!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube