Αυτό το Nissan Sunny του 1991 έχει 44 km στο οδόμετρο!

Αυτό το Nissan Sunny του 1991 έχει 44 km στο οδόμετρο!

Ίσως το καλύτερα συντηρημένο Sunny σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η εταιρεία KlasykaGatunku από την Πολωνία που εξειδικεύεται στην πώληση μεταχειρισμένων κλασσικών αυτοκινήτων, χτύπησε "φλέβα χρυσού" όταν εντόπισε μια συλλογή από ιαπωνικά μοντέλα τα οποία είχαν διατηρηθεί σε κατάσταση βιτρίνας από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη.

Η ιστορία των μοντέλων που έφερε στη δημοσιότητα το Carscoops είναι αρκετά σύνθετη. Περιληπτικά, ο Heinz Macchi ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αντιπροσώπους αυτοκινήτων στη Σουηδία ξεκινώντας την καριέρα του μέσα στη δεκαετία του '60. Προβλήματα ψυχικής υγείας μετά από το χαμό της γυναίκας του και του γιού του σε συνδυασμό με την οικονομική του κατάρρευση τον οδήγησαν σταδιακά στο να απομονωθεί στις πλέον εγκαταλειμμένες κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας του. Μετά από το θάνατο του το 2013-2014 σε συνθήκες εξαθλίωσης, η κατάσχεση των περιουσιακών του στοιχείων από τις τράπεζες αποκάλυψε πως μέσα στην αντιπροσωπεία ήταν αποθηκευμένα 240 αυτοκίνητα, με τα 110 να βρίσκονται σε κατάσταση βιτρίνας! Τα περισσότερα μοντέλα ήταν διάφορες εκδόσεις των Mazda 323 και 626 αλλά υπήρχαν και λιγοστά μοντέλα άλλων κατασκευαστών όπως το εικονιζόμενο Nissan Sunny. Ορισμένα από αυτά κατέληξαν μετά από δημοπρασία στα χέρια του Michael Rozciecha, ιδιοκτήτη της KlasykaGatunku.

Nissan Sunny

 

Κάπως έτσι φτάνουμε σε αυτό το Nissan Sunny N14 του 1991 που μοιάζει λες και βγήκε σήμερα από το εργοστάσιο. Εξάλλου, από το 1991 μέχρι και το 2014, το αυτοκίνητο ήταν παρκαρισμένο σε κλειστό γκαράζ ενώ στη συνέχεια δέχθηκε την απαραίτητη φροντίδα για να επανέλθει σε λειτουργική κατάσταση (καινούρια μπαταρία, αλλαγή λαδιών κτλ).

Το μοντέλο είναι η έκδοση 1.6 GLX με τον ατμοσφαιρικό κινητήρας 1,6 λίτρων της Nissan που απέδιδε 90 PS και συνεργαζόταν με χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων. Όλα τα μηχανικά μέρη βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, καθώς μέσα στα προηγούμενα 29 χρόνια το οδόμετρο έχει γράψει μόλις 44 km!

Το αμάξωμα, η βαφή, τα φώτα, οι λασπωτήρες, τα τάσια και τα πλαστικά στους προφυλακτήρες δεν έχουν χάσει ούτε λίγο από τη λάμψη τους. Το μόνο "μειονέκτημα" είναι μια μικρή γρατσουνιά στη μια πλευρά του προφυλακτήρα που πιθανότατα συνέβη κατά τη μεταφορά του αυτοκινήτου όταν ήταν καινούριο.

Nissan Sunny

Μπαίνοντας στην καμπίνα νιώθεις σαν να ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο καθώς τα πλαστικά του ταμπλό, το τιμόνι, ο λεβιές ταχυτήτων και οι διακόπτες λάμπουν, ενώ η μοκέτα και οι υφασμάτινες επενδύσεις των καθισμάτων έχουν διατηρήσει τη νοσταλγική τους απόχρωση. Η έκδοση GLX μάλιστα είχε πλούσιο εξοπλισμό καθώς διακρίνουμε 4 ηλεκτρικά παράθυρα, κλιματισμό, κασετόφωνο, φώτα ομίχλης, ηλιοροφή κ.α. Μαζί με το αυτοκίνητο διατίθενται τρια κλειδιά και τα έγγραφα παραλαβής του ως καινούριο από την αντιπροσωπεία το 1991.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της αντιπροσωπείας, το καλύτερα συντηρημένο Nissan Sunny στον πλανήτη πουλήθηκε έναντι 35.000 ζλότι Πολωνίας τα οποία μεταφράζονται σε περίπου 7.665 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία. Αρκετά ακριβά για ένα μικρομεσαίο του 1991 θα πει κανείς, όμως αν συνυπολογίσουμε πως αυτό μάλλον είναι το μοναδικό Sunny N14 σε αυτή την κατάσταση τότε είναι μια απόλυτα δικαιολογημένη τιμή.

[Πηγή: KlasykaGatunku]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube