Αθώος δήλωσε ο Ghosn ενώπιον του δικαστηρίου

Αθώος δήλωσε ο Ghosn ενώπιον του δικαστηρίου

Η πρώτη του δημόσια εμφάνιση με χειροπέδες, παντόφλες και με εμφανή τα σημάδια από την κράτησή του στις φυλακές της Ιαπωνίας.

Ο Carlos Ghosn εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημοσίως μετά τις 19 Νοεμβρίου όταν και συνελήφθη στην Ιαπωνία κατηγορούμενος για οικονομικές ατασθαλίες.
Ο Ghosn εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου για να απολογηθεί για τις κατηγορίες που του προσάπτονται και όπως ήταν αναμκενόμενο δήλωσε αθώος.

Η εικόνα του δεν ήταν βέβαια αυτή του ισχυρού άνδρα και μάνατζερ στην οποία τον είχαμε συνηθίσει. Εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου εμφανώς αδυνατισμένος με χειροπέδες και κάθισε στο εδώλιο με τη συνοδεία δύο φρουρών. Φορούσε ένα σκούρο κοστούμι δίχως γραβάτα και οι χειροπέδες ήταν δεμένες και με ένα σχοινί στη μέση του, ενώ δεν φορούσε παπούτσια αλλά παντόφλες.  

Στην εισήγησή του ο δικαστής Yuichi Tada που προΐστατο της διαδικασίας, δήλωσε ότι η προφυλάκιση του Ghosn αποφασίστηκε διότι ήταν ύποπτος φυγής, αλλά και ύποπτος για παραποίηση στοιχείων που αφορούν στις κατηγορίες που του αποδίδονται.

gh
Εκατοντάδες δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο έξω από το δικαστήριο όπου απολογείτο οGhosn.

Ο Ghosn δήλωσε πως αδίκως έχει κατηγορηθεί και ότι ουδέποτε πήρε κάποιου είδους αμοιβή από τη Nissan που να μην είναι καταγεγραμμένη επισήμως. Τόνισε πως όλες του οι ενέργειες από τη θέση που κατείχε στη Nissan έγιναν με έντιμα, νόμιμα και με την έγκριση στελεχών της εταιρείας.
Σε ό,τι αφορά στις πιο πρόσφατες κατηγορίες που του αποδόθηκαν, ότι δηλαδή είχε εγκρίνει «ύποπτες» πληρωμές σε Σαουδάραβα επιχειρηματία Khaled Al Juffali, ισχυρίστηκε πως αυτές έγιναν ως αμοιβή για υπηρεσίες σημαντικές που αυτός προσέφερε στη Nissan.

car
Με λεωφορείο μεταφέρθηκε ο Ghosn από τις φυλακές στο δικαστήριο.

Ο Ghosn είπε ότι η εταιρεία Khaled Juffali Co. βοήθησε τη Nissan να πετύχει υψηλή χρηματοδότηση και να αναδιαρθρώσει το δίκτυο των διανομέων της  στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Βοήθησε επίσης τη Nissan να διαπραγματευτεί την ανάπτυξη ενός εργοστασίου στη Σαουδική Αραβία διοργανώνοντας συναντήσεις υψηλού επιπέδου με αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Carlos Ghosn δεν παρέλειψε να τονίσει την αφοσίωσή του στη Nissan υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτός ήταν που την παρέλαβε σχεδόν χρεοκοπημένη (το χρέος της ήταν18,5 δις δολάρια), την έσωσε και στη συνέχεια την μετέτρεψε σε μια άκρως κερδοφόρα εταιρεία. Αυτό μου το έργο – είπε – μαζί με την οικογένειά μου είναι τα δύο πιο σημαντικά πράγματα που έχω κάνει στη ζωή μου, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι ακόμη και τώρα μοναδικός του στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της Nissan και η καθιέρωσή της σαν μια από τις πιο μεγάλες εταιρείες όχι μόνον στην Ιαπωνία αλλά και παγκοσμίως.

Μετά την ακρόαση του κατηγορούμενου Ghosn από το δικαστήριο, οι Ιάπωνες δικηγόροι του - Motonari Otsuru, Go Kondo και Masato Oshikubo – επρόκειτο να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στο κλάμπ των ξένων ανταποκριτών της Ιαπωνίας, στην διάρκεια της οποίας θα απαντούσαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για πρώτη φορά μετά τη σύλληψη του πελάτη τους, αλλά θα έδινα και μια εικόνα της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθούσουν στο εξής.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube