Apple Carplay και Android Auto: Πιο επικίνδυνα για την οδήγηση ακόμα και από το texting!

Apple Carplay και Android Auto: Πιο επικίνδυνα για την οδήγηση ακόμα και από το texting!

Σύμφωνα με έρευνα από τη Μ.Βρετανία, ο χρόνος αντίδρασης του οδηγού αυξάνεται άνω του 50% με χρήση των συστημάτων.

Η χρήση των συστημάτων Apple CarPlay και Android Auto κατά τη διάρκεια της οδήγησης, μπορεί να επηρεάσει τον χρόνο αντίδρασης του οδηγού περισσότερο από ότι η χρήση αλκοόλ η κάνναβης (!), όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα που δημοσίευσε το βρετανικό IAM RoadSmart. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα δημοφιλή λογισμικά για infotainment είχαν σοβαρότερες επιπτώσεις ακόμα και από την αποστολή μηνυμάτων πίσω από το τιμόνι!

Οι ερευνητές μέτρησαν το χρόνο αντίδρασης των οδηγών και το πόσο αυτός αυξάνεται από διάφορους παράγοντες. Όπως βλέπετε στο παρακάτω διάγραμμα, ένας οδηγός με οριακά νόμιμο ποσοστό αλκοόλ στο αίμα του (0,5%) καθυστερεί 12% περισσότερο, την ίδια στιγμή που η χρήση Apple CarPlay και Android Auto μέσω της οθόνης αφής αυξάνει το χρόνο αντίδρασης κατά 57% και 53% αντίστοιχα!

Η αλληλεπίδραση μέσω φωνητικών εντολών φαίνεται πως αποσπά λιγότερο την προσοχή του οδηγού σε σχέση με την οθόνη αφής, όμως και πάλι τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά. Αντίθετα, οι επιπτώσεις ήταν ακόμα χειρότερες όταν οι οδηγοί επέλεγαν μουσική μέσω της πλατφόρμας Spotify - είτε σε Android Auto είτε σε Apple CarPlay.

iam roadsmart

Για να καταλάβουμε τις επιπτώσεις της αύξησης του χρόνου αντίδρασης (ο οποίος σε κανονικές συνθήκες είναι κοντά στο 1 δευτερόλεπτο), η αντίστοιχη αύξηση στη μέση απόσταση φρεναρίσματος ήταν 4-5 φορές το μήκος ενός αυτοκινήτου.

Όπως αποκαλύπτουν οι μετρήσεις, οι συμμετέχοντες πήραν τα μάτια τους από το δρόμο για έως και 16" κατά τη διάρκεια της οδήγησης. Παρόλα αυτά, όταν ρωτήθηκαν, η εκτίμησή τους για το χρονικό διάστημα που δεν είχαν την προσοχή τους στο δρόμο, απείχε 5" από την πραγματικότητα.

Η έρευνα εκπονήθηκε από το TRL εκ μέρους του IAM RoadSmart, της FIA και του the Rees Jeffreys Road Fund. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη εδώ.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube