Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά Ghosn, Kelly αλλά και Nissan

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά Ghosn, Kelly αλλά και Nissan

Νέο ένταλμα σύλληψης παρατείνει την κράτηση Ghosn για τουλάχιστον 20 μέρες ακόμη.

Οι εισαγγελείς του Τόκυο κατηγορούν πλέον τον  Carlos Ghosn και τον στενό συνεργάτη του Greg Kelly για παραποίηση στοιχείων που αφορούν στις απολαβές του Ghosn ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Μάλιστα και οι δύο άνδρες συνελήφθησαν εκ νέου, σε μια προσπάθεια των εισαγγελικών αρχών να παρατείνουν την κράτησή τους.  

Το νομικό σύστημα της Ιαπωνίας επιτρέπει την εκ νέου σύλληψη. Πρόκειται για έναν ελιγμός που επιτρέπει στους εισαγγελείς να συλλαμβάνουν πάλι τους υπόπτους για διαφορετικούς λόγους  και να «μηδενίζουν» το ρολόι της προσωρινής κράτησης. Έτσι, o Ghosn και ο Kelly θα παραμείνουν στις φυλακές για 20 ακόμη ημέρες, μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, οπότε και οι Αρχές θα πρέπει ή να τους αφήσουν ελεύθερους ή να τους προφυλακίσουν ενόψει της δίκης. Δημοσιεύματα στην Ιαπωνία αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ωστόσο, οι εισαγγελείς να βρουν νέους λόγους για να προβούν σε μια «τρίτη σύλληψη» για να αρχίσουν πάλι από την αρχή να μετρούν μια ακόμη προσωρινή κράτηση.

Οι εισαγγελείς της Ιαπωνίας εκμεταλλεύονται το σύστημα αυτό για να διεξάγουν μακροχρόνιες έρευνες και να συγκεντρώσουν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία, με την ελπίδα να προκαλέσουν και ομολογία εκ μέρους των κατηγορουμένων.

Από την πλευρά της η Nissan εμφανίστηκε να αποδέχεται τα όσα καταλογίζονται στα δύο της στελέχη, ζητώντας συγγνώμη και υποσχόμενη να βελτιώσει στο μέλλον τον τρόπο που διακυβέρνησης της εταιρείας και αυτόν της δημοσιοποίησης των οικονομικών της στοιχείων.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν την εταιρεία και τα δύο στελέχη ότι παραβίασαν το νόμο περί χρηματοπιστωτικών μέσων της Ιαπωνίας, παραποιώντας κατά περίπου 5 δισεκατομμύρια γιεν (44,4 εκατομμύρια δολάρια) για τις χρήσεις 2010-2014 τα οικονομικά στοιχεία που αφορούσαν τις αμοιβές του Ghosn.

Το δικηγορικό γραφείο του Go Kondo, ενός από τους δικηγόρους του Ghosn στην Ιαπωνία, αρνήθηκα να προβεί σε σχολιασμό του κατηγορητηρίου την ώρα που ο δικηγόρος του Kelly στην Ιαπωνία, Yoichi Kitamura, επιβεβαίωσε το κατηγορητήριο του πελάτη του και την εκ νέου σύλληψή του, τονίζοντας ότι «πιστεύουμε ότι είναι αθώος, οπότε θα αγωνιστούμε στο δικαστήριο».

Εάν βρεθούν ένοχοι, Ghosn και Kelly κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και 10 ετών ο καθένας και πρόστιμο έως 10 εκατομμύρια γιεν (88.750 δολάρια) σύμφωνα με τον Nikkei. Επίσης στην μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα μέχρι 700 εκατομμύρια γιεν (6,21 εκατομμύρια δολάρια).

Ο Ghosn ήθελε να διώξει τον Hiroto Saikawa

Στο μεταξύ, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, πολύ πριν την σύλληψη και την προφυλάκισή του ο Carlos Ghosn φέρεται να ετοίμαζε έναν ευρώ ανασχηματισμό στο ΔΣ της Nissan στο πλαίσιο του οποίου θα απομάκρυνε τον CEO της Nissan, Hiroto Saikawa. Να θυμίζουμε πως ο Saikawa είναι αυτός που τώρα πρωτοστατεί στις έρευνες κατά του Ghosn.

O Ghosn δήλωνε ότι δεν ήταν ικανοποιημένος από τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για τα οποία θεωρούσε κύριο υπεύθυνο τον Hiroto Saikawa, με τον τελευταίο να εκφράζει και αυτός με τη σειρά του δυσαρέσκεια κατά του γαλλο-λιβανέζου μάνατζερ, ότι έβαζε πολύ υψηλού οικονομικούς στόχους που δεν μπορούσαν να επιτευχθούν.

Μάλιστα σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Carlos Ghosn είχε εξασφαλίσει και τις ψήφους της Renault που θα υποστήριζε την απομάκρυνση του Hiroto Saikawa.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube