Ανάκαμψη της αγοράς πολυτελών ΙΧ σε ΗΠΑ και Ιαπωνία

Ανάκαμψη της αγοράς πολυτελών ΙΧ σε ΗΠΑ και Ιαπωνία

Φαίνεται πως το ενδιαφέρον για ακριβά και πολυτελή αυτοκίνητα αυξάνεται και πάλι στις αγορές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Πτώση του ενδιαφέροντος για πολυτελή μοντέλα παρατηρείται στην Κίνα και παράλληλα αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, σύμφωνα τουλάχιστον με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamborghini Stephan Winkelmann.

Οι ΗΠΑ είναι πλέον η σημαντικότερη αγορά για τη Lamborghini. Ο ρυθμός με τον οποίο «φεύγουν» οι Lamborghini Aventador εκεί αυτή την περίοδο θυμίζει τα νούμερα που έβλεπε η εταιρία πριν την κρίση του 2008. Αισιοδοξία υπάρχει και για την αγορά της Ιαπωνίας, μετά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού Shinzo Abe για την ανάκαμψη της οικονομίας της.

Ταυτόχρονα η ζήτηση στην Κίνα μειώνεται, λόγω της προσπάθειας της κυβέρνησης να περιορίσει τις δαπάνες για αγορά ειδών πολυτελείας αλλά και της αισθητά μειωμένης διάθεσης των πλουσίων της χώρας να επιδεικνύουν πια τα πλούτη τους. Αυτή η κατάσταση δεν επηρεάζει μόνο τον κλάδο του αυτοκινήτου. Ακόμα και στα ακριβά εστιατόρια της Κίνας παρατηρείται λιγότερη κίνηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Το 2011 ήταν η καλύτερη χρονιά για τους κατασκευαστές πολυτελών αυτοκινήτων στην Κίνα, αφού πουλήθηκαν 9.000 αυτοκίνητα με τιμή άνω των €250.000. Το 2012 έπεσαν στα 8.000 ενώ φέτος αναμένεται να είναι ακόμα λιγότερα, με τους ειδικούς να μην αφήνουν ενδεχόμενο ανάκαμψης μέχρι το 2015.

Ενδεικτικά το πρώτο εξάμηνο του ’13 η Ferrari σημείωσε αύξηση πωλήσεων 9% στις Η.Π.Α. και 28% στην Ιαπωνία σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2012, τη στιγμή που στην Κίνα «είδε» πτώση 12,5%.

[Πηγή: Automotive News]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube