node/42603

Akira Yoshino: Αυτό είναι το μέλλον της ηλεκτροκίνησης

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας το 2019, Akira Yoshino, προβλέπει το μέλλον της ηλεκτροκίνησης αλλά και αυτό των Tesla και Apple…

Όταν μια προσωπικότητα, όπως ο Akira Yoshino, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ για τα αποτελέσματα της έρευνας του πάνω στις μπαταρίες ιόντων λιθίου το 2019, αναφέρεται στο μέλλον της ηλεκτροκίνησης, οφείλεις αν μη τι άλλο να ακούσεις με προσοχή, όλα όσα έχει να πει. O Ιάπωνας χημικός παραχώρησε πρόσφατα μια συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και αποκάλυψε ουκ ολίγα πράγματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. 

Ο Akira Yoshino, θεωρεί ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 100 χρόνια, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου προβάλλουν ως ένας ισότιμος αντίπαλος των ορυκτών καυσίμων σε ότι αφορά πάντα τον κλάδο των μεταφορών. Έχοντας εργαστεί για σχεδόν 50 χρόνια σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες χημικών στον κόσμο, την Kasei, προβλέπει ότι η στροφή αυτή της αυτοκινητοβιομηχανίας προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση έχει προκαλέσει ήδη αναστάτωση στο ευρύτερο χώρο της βιομηχανίας. Τόσο στο κομμάτι των μεταφορών όσο και της τεχνολογίας, με κοινό παρονομαστή αυτής της αναστάτωσης, τις μπαταρίες ιόντων λιθίου.

battery pack

Για τον ίδιο το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στα ηλεκτρόδια των μπαταριών. Εάν οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους επιστήμονες καταφέρουν να προσφέρουν σε ευρεία χρήση μια νέα γενιά μπαταριών υψηλής αυτονομίας, που θα φορτίζει γρήγορα, θα αντέχει στο χρόνο και θα αποδεικνύεται αξιόπιστη στη χρήση της, τότε η επιτυχία είναι βέβαιη. Για τη βιομηχανία αλλα και για το κοινό που θα μπορεί να εμπιστευτεί απόλυτα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. 

Ο Akira Yoshino είναι βέβαιος πως η επιστήμη σύντομα θα δώσει τη λύση και σε αυτό το πρόβλημα. Αυτό όμως που τονίζει, είναι ότι το κοινό θα πρέπει να μάθει να ζει στο μέλλον αλλιώς... Πως; Με Car Sharing. Όταν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων καταφέρουν να προσφέρουν συστήματα αυτόνομης οδήγησης αξιόπιστα και ασφαλή, τότε και ο κόσμος θα δει με άλλο μάτι τη μέθοδο του Car Sharing και δε θα επιθυμεί το δικό του προσωπικό αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του.

car  

Σε ότι αφορά τη διαδικασία της φόρτισης, ο Yoshino, ήταν ξεκάθαρος στο τι ακριβώς θα δούμε στο μέλλον. «Ασύρματη φόρτιση των ηλεκτρικών μας οχημάτων» είναι η απάντηση. Για τον ίδιο η διαδικασία είναι εύκολη. Το πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι περισσότερο πρακτικό. Κι αυτό θα λυθεί όμως σύντομα με δυο τρόπους. Στην πιο απλή περίπτωση, το αυτοκίνητο θα φορτίζει σε συγκεκριμένους σταθμούς που θα δημιουργηθούν και στη δεύτερη και πιο περίπλοκη, καθ’ οδόν. Αυτό, δεν είναι εφικτό όπως τόνισε ο Yoshino να γίνει σε όλους τους δρόμους αλλά σίγουρα, μπορεί να επιτευχθεί σε μεγάλα κομμάτια αυτοκινητοδρόμων και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες πολύ πιο σύντομα απ’ όσο ενδεχομένως να φαντάζεται κανείς.

Για το Νομπελίστα χημικό, τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, αυτά με κυψέλες καυσίμου αλλά και τα ηλεκτρικά μοντέλα θα μπορούσαν εύκολα με τη βοήθεια της τεχνολογίας να συνυπάρξουν στο μέλλον. Ωστόσο θεωρεί ότι στο τέλος θα υπερισχύσουν τα ηλεκτρικά οχήματα γιατί απλούστατα θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των ανθρώπων. Θα φορτίζουν ασύρματα, θα είναι πιο αποδοτικά, θα προσφέρουν μεγάλη αυτονομία, δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης αλλά κυρίως θα είναι πιο καθαρά τόσο στη χρήση τους -αφού η ενέργεια που θα τα τροφοδοτεί θα πρόερχεται στο μεγαλύτερο της ποσοστό από ανακυκλώσιμες πηγές- όσο και στην παραγωγή τους!    

Ο Yoshino δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων αλλά και οι τεχνολογικές εταιρείες θα γίνουν στο μέλλον «ένα», συνδυάζοντας τα καλύτερα από τους δυο αυτούς κόσμους. Έφερε δε ως παράδειγμα την Tesla, η οποία πρωταγωνιστεί αυτή τη στιγμή στο παγκόσμιο στερέωμα γι αυτόν ακριβώς το λόγο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Apple, η οποία πιστεύει ότι έως το 2025 θα έχει παρουσιάσει το δικό της ηλεκτρικό όχημα, το οποίο θα συνοδεύεται από τεχνολογικά συστήματα αντάξια της κορυφαίας εταιρείας στον κόσμο στο είδος της.