ACEA: «Χρυσάφι» για την οικονομία η αυτοκινητοβιομηχανία

ACEA: «Χρυσάφι» για την οικονομία η αυτοκινητοβιομηχανία

Δείτε πόσα δισεκατομμύρια ευρώ εισπράττει κάθε χρόνο από το αυτοκίνητο η ελληνική οικονομία.

Το ότι το αυτοκίνητο είναι η «κότα με το χρυσό αυγό» για την οικονομία λίγο-πολύ το ξέραμε. Τώρα έρχεται η ACEA (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων), με επίσημα στοιχεία να μας το επιβεβαιώσει.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιοποίησε για τα έσοδα των χωρών της ΕΕ από την φορολογία των αυτοκινήτων, δείχνουν ότι οι χώρες έβαλαν συνολικά στα ταμεία τους το 2019 €440,4 δισ.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το 2019 στα ταμεία του κράτους μπήκαν από το αυτοκίνητο € 7,4 δισ. Αναλύοντας αυτό το ποσό η ACEA επισημαίνει πως τα 5,6 δισ. έρχονται από τη φορολογία καυσίμων και λιπαντικών. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας έχει μια από τις υψηλότερες φορολογίες στα καύσιμα. Ένα ποσό της τάξης του 1,2 δισ. προέρχεται από το φόρο ιδιοκτησίας αυτοκινήτων (τεκμήρια, φόρος πολυτελείας, κτλ), ενώ από την αγορά καινούργιων αυτοκινήτων, ΦΠΑ, τέλη ταξινόμησης, επισκευές, ανταλλακτικά κτλ, στα ελληνικά κρατικά ταμεία μπαίνουν μόλις € 600 εκατ.  

acea

Χάριν σύγκρισης να πούμε ότι η γερμανική οικονομία εισπράττει από το αυτοκίνητο € 93,4 δισ., η Γαλλία 83,9, και η Ιταλία 76,3 δισ,

Αναφερόμενος στα στοιχεία αυτά, ο Eric-Mark Huitema, γενικός διευθυντής της ACEA, υπογράμμισε την καθοριστική συμβολή που έχει η αυτοκινητοβιομηχανία στην οικονομία της Ευρώπης. Παράλληλα όμως επισημαίνει ότι ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, η επανεκκίνηση της βιομηχανίας που «πάγωσε» λόγω του κορονοϊού, είναι καθοριστική για την οικονομία των χωρών της ΕΕ.  

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube