Το 71% των Αμερικανών φοβάται τα αυτόνομα οχήματα

Το 71% των Αμερικανών φοβάται τα αυτόνομα οχήματα

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης παραμένει χαμηλή σύμφωνα με έρευνα της AAA

Η American Automobile Association (AAA), δημοσίευσε μια νέα έρευνα για την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Αμερικανοί στην αυτόνομη οδήγηση, η οποία έδειξε πως το 71% των ερωτηθέντων φοβάται να μπει σε κάποιο αυτόνομο όχημα.

Η έρευνα που έχει περιθώριο σφάλματος 4%, έγινε μέσω σταθερών και κινητών τηλεφώνων τον Ιανουάριο του 2019 με συνεντεύξεις σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.008 Αμερικανών, άνω των 18 ετών.

Τα αποτελέσματα στο κύριο ερώτημα δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτά του 2018 (73%) όμως είναι αρκετά χειρότερα σε σύγκριση με το 2017 (63%). Οι ειδικοί θεωρούν πως αυτή η αλλαγή οφείλεται στα ατυχήματα που έγιναν με αυτόνομα οχήματα μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, τα οποία πήραν αρκετή δημοσιότητα.

Η έρευνα έδειξε επίσης πως οι Αμερικανοί είναι πιο δεκτικοί σε πιο περιορισμένες εφαρμογές της τεχνολογίας όπως τα αυτόνομα οχήματα που κινούνται σε χαμηλές ταχύτητες και σε μικρές διαδρομές στα αεροδρόμια (53%) και τα πλήρως αυτόνομα οχήματα delivery φαγητού (44%). Παρόλα αυτά, μόνο 1 στους 5 δήλωσε πως αισθάνεται άνετα με την ιδέα ότι κάποιος δικός τους άνθρωπος βρίσκεται σε πλήρως αυτόνομο όχημα.

waymo

Σύμφωνα με την ΑΑΑ, το κλειδί για να νιώσουν πιο άνετα οι πολίτες με τα πλήρως αυτόνομα οχήματα θα είναι να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην αντίληψη που έχουν για την τεχνολογία των αυτοματοποιημένων οχημάτων και την πραγματικότητα στο πως αυτή λειτουργεί στα μοντέλα του σήμερα.

Ο Greg Brannon, υπεύθυνος του τμήματος Automotive Engineering και Industry Relations της AAA, δήλωσε: "Η τεχνολογία των αυτοματοποιημένων οχημάτων εξελίσσεται σε δημόσια σκηνή και αυτό επηρεάζει το πως νιώθουν οι καταναλωτές για αυτήν. Αν έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με ένα ημιαυτόνομο ή ένα πλήρως αυτόνομο όχημα, θα φύγει ένα κομμάτι του μυστηρίου, ανοίγοντας την πόρτα για μεγαλύτερη αποδοχή της τεχνολογίας."

Πολλά από τα σημερινά μοντέλα εξοπλίζονται με προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού τα οποία θεωρούνται ως τα πρώτα συστατικά για την πλήρως αυτόνομη οδήγηση. Η έρευνα της AAA έδειξε πως η συχνή αλληλεπίδραση με τέτοια συστήματα όπως η υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, το ενεργό cruise control, το αυτόματο παρκάρισμα και το αυτόματο φρενάρισμα σε περίπτωση ανάγκης, βελτιώνει σημαντικά το πόσο άνετα νιώθουν οι καταναλωτές με τα αυτόνομα οχήματα. Κατά μέσο όρο, οι οδηγοί που έχουν χρησιμοποιήσει ένα από αυτά τα συστήματα είναι κατά 68% πιο πιθανό να τα εμπιστευτούν σε σύγκριση με τους οδηγούς που δεν έχουν ανάλογη εμπειρία.

tesla autopilot

Το 55% των Αμερικανών πιστεύει πως μέχρι το 2029 τα περισσότερα αυτοκίνητα θα έχουν τη δυνατότητα να οδηγούνται από μόνα τους, κάτι που φαντάζει υπεραισιόδοξο αν υπολογίσουμε τον αριθμό των οχημάτων που βρίσκονται σήμερα στο δρόμο. Αυτοί που δηλώνουν σκεπτικοί για το αν θα πλήρως αυτόνομα οχήματα θα φτάσουν τόσο σύντομα, θέτουν ως επιχειρήματα την έλλειψη εμπιστοσύνης σε αυτά, το ότι οι ίδιοι δεν θέλουν να σταματήσουν να οδηγούν, το ότι η τεχνολογία δεν θα είναι έτοιμη και το ότι η κατάσταση του οδικού δικτύου δεν είναι αρκετά καλή για να την υποστηρίξει.

Οι ειδικοί από τη μεριά τους συμφωνούν πως ένας στόλος πλήρως αυτόνομων οχημάτων είναι ακόμη δεκαετίες μακριά, όμως παραδέχονται πως αυτοκίνητα με μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας θα βρίσκονται στους δρόμους μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube