To 65% των ηλεκτρικών στις ΗΠΑ, είναι Tesla

To 65% των ηλεκτρικών στις ΗΠΑ, είναι Tesla

H Tesla κατέχει σήμερα το 65% από την πίτα των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ. Οι προβλέψεις όμως τη θέλουν να μη ξεπερνά το 20% έως το 2025!

Τη διετία 2018-2020, η Tesla έφθασε στο «πικ» των πωλήσεων της στην αμερικανική αγορά, κατακτώντας το εντυπωσιακό 79% από την πίτα των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων! Το 2021, είδε αυτό το μερίδιο να υποχωρεί στο 71%, για να φθάσουμε στο σήμερα, όπου σύμφωνα με τις πωλήσεις Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, η εταιρεία του Elon Musk υποχώρησε στο 65%. 

Το μερίδιο παραμένει εντυπωσιακά υψηλό, ειδικά εάν αναλογιστούμε το πλήθος ηλεκτρικών προτάσεων που έχουν παρουσιάσει όλοι οι κατασκευαστές τα τελευταία δυο χρόνια, από κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη.   

Η Tesla λοιπόν είδε από τις 525.000 νέα ηλεκτρικά μοντέλα που ταξινομήθηκαν κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2022, τα 340.000 να είναι δικά της και κατά βάση Model 3 και Model Y. Τα ηλεκτρικά μοντέλα στις ΗΠΑ αύξησαν το μερίδιο τους κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες το τελευταίο 9μηνο του έτους αλλά η Tesla «έχασε» σε πωλήσεις. Πως εξηγείται αυτό;

tesla model y

Η βασική αιτία της πτώσης πέραν του μεγαλύτερου ανταγωνισμού, είναι τα ηλεκτρικά μοντέλα με τιμή αγοράς κάτω από 50.000 δολάρια. Πεδίο, όπου η Tesla προσφέρει μονάχα την entry level έκδοση του Model 3. 

Στην αγορά των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή μπορεί να επιλέξει κανείς ανάμεσα από 48 ηλεκτρικά μοντέλα. Τα 4 από αυτά ανήκουν στην Tesla και φιγουράρουν μάλιστα στο top 5 των πωλήσεων (τη δεκάδα συμπληρώνουν τα Chevrolet Bolt EV, Bolt EUV, Hyundai IONIQ 5, Kia EV6, Volkswagen ID.4 και Nissan Leaf).

Η έρευνα της S&P Global Mobility ωστόσο αναφέρει ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των ηλεκτρικών μοντέλων που θα πωλούνται στις ΗΠΑ θα έχει αυξηθεί στα 159, με την Tesla να χάνει πολύ μεγάλο ποσοστό από την πίτα των πωλήσεων. Η εξήγηση που δίνει η S&P Global Mobility είναι η εξής:  

tesla

«Η θέση της Tesla ως ηγέτιδα της αγοράς αλλάζει καθώς έρχονται νέες, πιο προσιτές επιλογές, προσφέροντας ίση ή καλύτερη τεχνολογία και ποιοτικές προδιαγραφές. Δεδομένου ότι οι επιλογές των καταναλωτών και το ενδιαφέρον τους για ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνεται, η ικανότητα της Tesla να διατηρήσει ένα κυρίαρχο μερίδιο αγοράς θα αμφισβητηθεί έντονα στο μέλλον. Εάν δεν αναβαθμίσει τη γκάμα της με νέες προτάσεις, τόσο στα χαμηλότερα όσο και στα υψηλότερα οικονομικά κλιμάκια, ο ανταγωνισμός θα υπερισχύσει, οδηγώντας τη φίρμα σε ένα μερίδιο αγοράς λίγο κάτω ή λίγο πάνω από το 20%».

Δεν το λες και λίγο βέβαια ένα ποσοστό της τάξεως του 20% μόνο στην αμερικανική αγορά... Όπως και να χει θα δούμε κατά πόσον οι προβλέψεις αυτές θα επιβεβαιωθούν και στην πράξη.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube