Το 24% των οδηγών παρουσιάζει αυξημένο στρες, μετά το lockdown

Το 24% των οδηγών παρουσιάζει αυξημένο στρες, μετά το lockdown

Σύμφωνα με μία έρευνα της SEAT στη Μεγάλη Βρετανία, ένα μεγάλο ποσοστό των οδηγών ένιωσε κάποια ανασφάλεια επιστρέφοντας στην κανονικότητα, μετά από ένα χρόνο περιορισμών στις μετακινήσεις.

Η μελέτη αυτή δεν επεκτάθηκε σε άλλες χώρες, είναι όμως αρκετά ασφαλές να υποθέσουμε πως παντού θα υπάρχουν οδηγοί που βίωσαν ή ακόμα βιώνουν ένα αυξημένο στρες από την επιστροφή στην κανονικότητα. Οι κύριοι λόγοι για αυτό φαίνεται πως είναι η περιορισμένη χρήση των οχημάτων τους (44%) κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς και η ξαφνική αύξηση της κίνησης στους δρόμους (42%). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, ένα 24% του δείγματος δήλωσε πως δεν νιώθει την ίδια αυτοπεποίθηση πίσω από το τιμόνι που είχε παλιά. Ένα ποσοστό 38% των νεότερων οδηγών θεωρεί επιπροσθέτως πως υστερεί στην ικανότητα παρκαρίσματος. Το αντίστοιχο πρόβλημα αντανακλά και στους παλαιότερους οδηγούς, σε μικρότερο όμως ποσοστό, 26%.

Όλα τα παραπάνω, προφανώς, δεν θα αφήσουν κατάλοιπα στην ικανότητα των οδηγών να κινούνται, είναι όμως ενδεικτικά της κατάστασης που βιώσαμε όλοι, το περασμένο έτος. Από το συνολικό δείγμα οι τέσσερις στους δέκα είχαν διανύσει λιγότερα από 4.000 km ολόκληρη τη χρονιά, λόγω του lockdown που είχε επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID. Ενδεικτικά, προ πανδημίας, μόλις το 11% των οδηγών κάλυπτε τόσο λίγα χιλιόμετρα με το αυτοκίνητό του, σε ετήσια βάση. 
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube