11,8 έτη ο μ.ο. ηλικίας των οχημάτων στην Ευρώπη. Που βρίσκεται η χώρα μας;

11,8 έτη ο μ.ο. ηλικίας των οχημάτων στην Ευρώπη. Που βρίσκεται η χώρα μας;

Η Ελλάδα διαθέτει τον τέταρτο παλαιότερο στόλο αυτοκινήτων στην Ευρώπη και τον πρώτο στα επαγγελματικά οχήματα!

Η έκθεση που δημοσίευσε ο ACEA για το 2022 απέδειξε για μία ακόμη φορά αυτό που λίγο έως πολύ όλοι γνώριζαν ή έστω… υπέθεταν. Ότι η χώρα μας διαθέτει τον τέταρτο παλαιότερο στόλο επιβατικών Ι.Χ. στην Ευρώπη με μέσο όρο ηλικίας τα 16,6 έτη και τον πρώτο στα επαγγελματικά οχήματα (20,2 έτη στα ελαφρά επαγγελματικά, 21,4 έτη στα «βαρέα» και 19,4 έτη στα λεωφορεία). 

Ο μέσος όρος ηλικίας των επιβατικών Ι.Χ. που κυκλοφορούν επί ευρωπαϊκού ανέρχεται στα 11,8 έτη, με την Λιθουανία, την Ρουμανία και την Εσθονία να διαθέτουν τους παλαιότερους στόλους με 17, 16,9 και 16,7 έτη αντίστοιχα. 

cars

Στον αντίποδα, το νεότερο στόλο επιβατικών Ι.Χ. οχημάτων διαθέτει το Λουξεμβούργο (6,7 έτη), με την Αυστρία και το Βέλγιο να συμπληρώνουν την τριάδα με 8,5 και 9,2 έτη αντίστοιχα. 

Στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν 281.975.401 εκατ. οχήματα με το 51,7% αυτών να κινούνται από κινητήρες βενζίνης. Αντίστοιχα, το 42,8% φέρει κινητήρες πετρελαίου, με τα LPG και τα υβριδικά να καταλαμβάνουν -το καθένα- μερίδιο από την πίτα της τάξεως του 2,5%. Τέλος, τα plug-in hybrid και τα αμιγώς ηλεκτρικά μόλις που ξεπερνούν σε μερίδιο το 1,1%.

truck

Σε ότι αφορά τα επαγγελματικά οχήματα, ο μέσος όρος ηλικίας του ευρωπαϊκού στόλου είναι τα 13,9 έτη, με τον παλαιότερο όπως προαναφέραμε, να βρίσκεται στη χώρα μας και τον νεότερο για μία ακόμη φορά να βρίσκεται στο Λουξεμβούργο με μέσο όρο ηλικίας τα 6,7 έτη. 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube