Kia: Συνεργασία για την αποθήκευση ενέργειας από μεταχειρισμένες μπαταρίες EV

Kia: Συνεργασία για την αποθήκευση ενέργειας από μεταχειρισμένες μπαταρίες EV

Η Kia Europe συνεργάζεται με την start-up εταιρία encore της Deutsche Bahn, για τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών δεύτερης ζωής από μεταχειρισμένες μπαταρίες EV.

Η Kia Europe επιβεβαίωσε τα σχέδιά της για την επαναχρησιμοποίηση μπαταριών από ηλεκτρικά αυτοκίνητα (EV) σε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας «Second Life» ως μέρος της παγκόσμιας στρατηγικής στο πλαίσιο της βιωσιμότητας. 

Για το σκοπό αυτό, η αυτοκινητοβιομηχανία συνεργάζεται με την encore, μια start-up εταιρία της Deutsche Bahn, η οποία παραλαμβάνει τις μπαταρίες EV από όλη την Ευρώπη για την κατασκευή και διανομή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών δεύτερης ζωής. Οι μπαταρίες EV αποσυναρμολογούνται και υποβάλλονται σε λεπτομερείς διαγνωστικούς ελέγχους ώστε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν είτε για νέα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας είτε για να ανακυκλωθούν, ανάλογα με την ωφέλιμη χωρητικότητά τους. 

Για την υλοποίηση της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, η Kia Europe έγινε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που συνεργάστηκε με την encore | DB. Οι δύο εταιρείες παρουσίασαν πρόσφατα στο EUREF-Campus στο Βερολίνο μια πρωτότυπη εγκατάσταση αποθήκευσης μπαταριών, κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από επαναχρησιμοποιημένες μονάδες μπαταριών Kia Soul EV.

Ως πρωτοπόρος στην ηλεκτροκίνηση και στις λύσεις βιώσιμης κινητικότητας, η Kia μοιράστηκε τα σχέδιά της για την εξέλιξη οχημάτων ειδικής κατασκευής (PBVs), αυτόνομων τεχνολογιών και μιας σειράς προοδευτικών ιδεών που θα καθορίσουν τις μελλοντικές τάσεις. Η Kia εξελίσσει κάθε μοντέλο με μια ενδελεχή προσέγγιση λαμβάνοντας υπόψη τις διαδικασίες στο τέλος του κύκλου ζωής και την αναγέννηση των πόρων. 

Αυτό οδήγησε την Kia να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων μπαταριών EV στο πλαίσιο του project «Second Life», οι οποίες παρατείνουν την ωφέλιμη διάρκεια ζωής των μπαταριών μέσω νέων εφαρμογών. Η encore | DB λειτουργεί ήδη μια υπηρεσία επιστροφής μπαταριών σε όλη την Ευρώπη για τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών «Second Life» που διευκολύνονται από την ολοκληρωμένη υποδομή που διατίθεται εντός του Ομίλου Deutsche Bahn.

«Με την επιτυχία μας στον εξηλεκτρισμό των μοντέλων της Kia, αναλαμβάνουμε και την ευθύνη για τις μπαταρίες πέρα από τη διάρκεια ζωής τους στο αυτοκίνητο. Η πρωτοποριακή συνεργασία της Kia με την encore | DB δείχνει ότι θεωρούμε τους συσσωρευτές πολύτιμο πόρο από την άποψη μιας βιώσιμης κυκλικής οικονομίας», σχολίασε ο πρόεδρος της Kia Europe, Jason Jeong. 

kia

Στο Βερολίνο το πρώτο project
Τον Αύγουστο, η Kia Europe και η encore | DB αποκάλυψαν από κοινού το πρώτο τους σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας στην Πανεπιστημιούπολη EUREF στο Βερολίνο το οποίο λειτουργεί ως μέρος του Micro Smart Grid, ενός ηλεκτρικού δικτύου στο οποίο διαφορετικές πηγές ενέργειας, καταναλωτές και συστήματα αποθήκευσης συνδέονται έξυπνα. Στόχος είναι να μειωθεί η εξάρτηση από το δίκτυο μέσω προβλέψιμων ροών ενέργειας και να αυξηθεί το μερίδιο της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ολόκληρη την Πανεπιστημιούπολη.

Η Ilma Bojadzic, Συνιδρυτής και Επικεφαλής Στρατηγικής και Συνεργασιών στην encore| DB, σχολίασε: «Δημιουργήσαμε την encore | DB για να διασφαλιστεί ότι οι μπαταρίες EV μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωστά κατά την ενεργειακή τους μετάβαση. Μέχρι σήμερα τα «Second Life» έχουν βασιστεί σε πρωτότυπα και πιλοτικά project για προμήθεια, οπότε αυτή η συνεργασία με την Kia Europe θα μας δώσει μια αξιόπιστη προμήθεια ποιοτικών μπαταριών EV».

«Η encore | DB είναι στην ευχάριστη θέση να συνεργαστεί με έναν τόσο προοδευτικό πάροχο κινητικότητας και το project έργο στο EUREF-Campus είναι το πρώτο από τα πολλά που έρχονται. Η ελπίδα μας είναι ότι οι ενέργειες της Kia θα ενθαρρύνουν περισσότερους κατασκευαστές να εξετάσουν το ενδεχόμενο επαναχρησιμοποίησης πρώην μπαταριών EV αντί για ανακύκλωση», συμπλήρωσε η Ilma Bojadzic. 

Μία από τις πρώτες εφαρμογές της μονάδας στο EUREF-Campus αφορά στη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και το πρώτο που συνδέθηκε ήταν ένα Kia e-Niro.

Η διαδικασία
Για να δημιουργηθεί το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας, η encore| DB συλλέγει, αποσυναρμολογεί, αναλύει και στη συνέχεια επαναχρησιμοποιεί ή ανακυκλώνει τις μπαταρίες των EVs. Για το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών στο EUREF-Campus, οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες του Kia Soul EV συλλέχθηκαν από τους αντιπροσώπους της Kia και μεταφέρθηκαν στον συνεργάτη αποσυναρμολόγησης DellCon μέσω του εκτεταμένου δικτύου εφοδιαστικής της Deutsche Bahn για τη διασφάλιση βιώσιμων και ασφαλών μεταφορών. Στη συνέχεια, οι συσκευασίες αποσυναρμολογήθηκαν για τις διαγνωστικές δοκιμές τελευταίας τεχνολογίας και την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας της μπαταρίας.

Η μονάδα στο EUREF - Campus αποτελείται από συνολικά 24 μονάδες μπαταριών διατεταγμένες σε τρία ράφια. Κάθε μονάδα αποτελείται από 14 διπλά κελιά. Ένα σύστημα διαχείρισης μπαταριών (BMS )που αναπτύχθηκε από την STABL αντισταθμίζει τις διαφορετικές καταστάσεις υγείας μεταξύ των μονάδων μπαταρίας εκτελώντας όπου χρειάζεται παθητική ή ενεργητική εξισορρόπηση τάσης. Η πρωτότυπη μονάδα θα παρέχει 72 kWh ωφέλιμης ισχύος για την υποστήριξη και την αποθήκευση ηλιακής ενέργειας για μελλοντική χρήση, καθώς και άλλων εφαρμογών στο EUREF - Campus.

[Πηγή: Kia]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube