Κατανάλωση, μείωσέ την τώρα!

Κατανάλωση, μείωσέ την τώρα!

Το αυτοκίνητο αποτελεί σχετικά μεγάλο κόστος στον οικιακό προϋπολογισμό. Ωστόσο, είναι δυνατόν αυτό το έξοδο να μειωθεί, αρχής γενομένης από την κατανάλωση. Ειδικά τώρα που το λίτρο η βενζίνη έχει ξεπεράσει τα 2,3 ευρώ.

Μείωσε την κατανάλωση, τώρα!

Για να μειώσεις την κατανάλωση και ταυτόχρονα τα έξοδά σου, το πρώτο βήμα είναι να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου όταν οδηγείς. Ταχύτητα, φρενάρισμα, ξεκίνημα… και διάφορες εναλλακτικές για να μειώσεις τον λογαριασμό.

Ξεκίνημα 
Να οδηγείς με «ελαφρύ πόδι» αμέσως μόλις βάλεις εμπρός τον κινητήρα και ξεκινήσεις.
Σβήσε το μοτέρ αν προβλέπεις ότι θα μείνεις κολλημένος στην κίνηση ή σε οποιαδήποτε στάση θα διαρκέσει πάνω από ένα λεπτό.

Ταχύτητα
Μείωση στην κατανάλωση

Ανέβασε σχέση στο κιβώτιο μόλις το στροφόμετρο δείξει 1.500 με 2.000 rpm -εξαιρούνται οι ανηφόρες, φυσικά. Η χρήση των υψηλότερων σχέσεων είναι πιο οικονομική διότι ο κινητήρας γυρίζει πιο αργά και καταναλώνει λιγότερο.

Συμπεριφορά
Μείωση στην κατανάλωση

Να οδηγείς με σταθερή ταχύτητα και υιοθέτησε μια ομαλή, στιλβωμένη οδήγηση. Έχε υπόψη ότι κάθε επιτάχυνση οδηγεί σε αύξηση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών CO2.

Υπομονή
Μείωση στην κατανάλωση

Για να οδηγείς πιο ομαλά και πιο στρωτά, η υπομονή είναι απαραίτητη. Παρακολούθησε την κίνηση εμπρός όσο το δυνατόν πιο μακριά για να αποφύγεις βίαιες αντιδράσεις -δυνατό φρενάρισμα, βίαιη εκκίνηση.
     
Παράθυρα
Κράτα τα παράθυρα κλειστά σε υψηλές ταχύτητες. Στην εθνική οδό ή σε οδό ταχείας κυκλοφορίας, η κατανάλωση αυξάνεται σημαντικά εάν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι ανοιχτά.
Μείωση στην κατανάλωση
Στην πόλη, αν οι κλιματικές συνθήκες το κάνουν υποφερτό, να οδηγείς με τα παράθυρα ανοιχτά παρά με τον κλιματισμό. Στην εθνική οδό, προτίμησε τον κλιματισμό.

Κλιματιστικό
Μείωση στην κατανάλωση

Χρησιμοποίησε τον κλιματισμό με φειδώ. Η περιττή χρήση του σημαίνει περισσότερο καύσιμο που καταναλώνεται και περισσότερο CO₂ στην ατμόσφαιρα. Σε χαμηλή ταχύτητα προτίμησε τον αερισμό ή κατέβασε τα παράθυρα.

Οδήγηση κάτω από το επιτρεπόμενο όριο
Μείωση στην κατανάλωση

Για οικονομική οδήγηση, μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου κατά 10 km/h. Η οδήγηση στην εθνική με 120 km/h αντί για τα 130 km/h που είναι το όριο, εξοικονομεί έως και πέντε λίτρα καυσίμου. Μόνο 20’ θα χαθούν σε ένα ταξίδι 600 km, για παράδειγμα.

H χαμηλή κατανάλωση περνά μέσα από την καλή φροντίδα του αυτοκινήτου. 
Διατηρώντας το αυτοκίνητο σε καλή κατάσταση είναι επίσης ένας τρόπος για να μειώσεις τον ετήσιο λογαριασμό καυσίμου.

Nα ελέγχεις τακτικά την πίεση των ελαστικών
Η πίεση στα λάστιχα πρέπει να ελέγχεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα και πριν από κάθε μεγάλο ταξίδι. Με λάστιχα έστω και ελάχιστα κάτω από τη συνιστώμενη πίεση, ανεβαίνει σημαντικά η κατανάλωση, χώρια που επηρεάζεται ο καλός έλεγχος του αυτοκινήτου.
Μείωση στην κατανάλωση
Το επίπεδο πίεσης που πρέπει να τηρείται υποδεικνύεται στο εγχειρίδιο συντήρησης του αυτοκινήτου, στην κόψη ή στην «κάσα» της πόρτας του οδηγού, στο ντουλαπάκι του συνοδηγού ή στο πορτάκι του ρεζερβουάρ. Με 1-2 psi παραπάνω ούτε κακό κάνεις στον έλεγχο, βοηθάς την κατανάλωση και αμβλύνεις την ανακρίβεια των αντλιών αέρα στα βενζινάδικα που συνήθως δείχνουν χαμηλότερα.

«Καθάρισε» τον κινητήρα 
Τα καινούργια αυτοκίνητα είναι πάντα πιο αποδοτικά, αλλά και όλο και πιο ευαίσθητα στις επικαθήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση «βρωμιάς» που επηρεάζει:
-Βαλβίδες στους κινητήρες έμμεσου ψεκασμού.
-Μπεκ στους κινητήρες άμεσου ψεκασμού.

Μείωση στην κατανάλωση
Αποτέλεσμα, η απόδοση να αλλάζει: Απώλεια ισχύος, αύξηση της κατανάλωσης και/ή αύξηση των ρυπογόνων εκπομπών. Διάλεξε εταιρεία για ένα «καθαριστικό» καύσιμο και πρατήριο που να διασφαλίζει την καθαρότητα του καυσίμου. 

Διάλεξε λιπαντικό
Το λιπαντικό κινητήρα χρησιμοποιείται για τη λίπανση κινούμενων μερών του μοτέρ για την ελαχιστοποίηση των τριβών και την προστασία των μεταλλικών επιφανειών από τη διάβρωση. Διάλεξε ένα απόλυτα συμβατό με αυτό που συνιστά ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου -τα γράφει το βιβλιαράκι.
Μείωση στην κατανάλωση
Τα πρόσθετα είναι χημικά συστατικά που βελτιώνουν τη λιπαντικότητα του βασικού λαδιού, την απόδοση του κινητήρα, τις εκπομπές ρύπων και την κατανάλωση. Μη διστάσεις να επιλέξεις ένα της ίδιας μάρκας με το λιπαντικό που χρησιμοποιείς για απόλυτη συμβατότητα.

Κάνε σέρβις
Μείωση στην κατανάλωση

Στάθμη λαδιού, φίλτρο αέρα, κλιματισμός, μπουζί, φρένα… Οι δυσλειτουργίες ορισμένων εξαρτημάτων του αυτοκινήτου επηρεάζουν την κατανάλωση.

Γίνε αεροδυναμιστής
Μείωση στην κατανάλωση

Η μείωση της κατανάλωσης περιλαμβάνει επίσης τη βελτιστοποίηση της αεροδυναμικής του οχήματος. Εάν δεν τα χρειάζεσαι, αφαίρεσε αξεσουάρ όπως σχάρες οροφής, ποδηλάτων ή σχάρες αποσκευών που μειώνουν την αεροδυναμική απόδοση του αυτοκινήτου. Και το κοτσαδόρο που προσθέτει βάρος, χώρια που είναι παράνομος χωρίς ρυμουλκούμενο.

Περιόρισε το φορτίο 
Όσο περισσότερο φορτώνεται ένα αυτοκίνητο τόσο περισσότερη προσπάθεια πρέπει να καταβάλλει για να εκπληρώσει τη λειτουργία του. Αυτό συχνά οδηγεί σε υπερκατανάλωση, επιβράδυνση του αυτοκινήτου και μερικές φορές ακόμη πιο περίπλοκο χειρισμό.
Μείωση στην κατανάλωση
Για να αποφύγεις τυχόν λάθη, τήρησε το συνολικό επιτρεπόμενο βάρος φορτίου που ορίζει ο κατασκευαστής. Επίσης, φρόντισε να απαλλαγείς από τυχόν αντικείμενα που προσθέτουν περιττό βάρος και ισορρόπησε σωστά τα φορτία.

Ακόμη περισσότερη εξοικονόμηση! 
Εκτός από την επιλογή της οικολογικής οδήγησης και της καλής συντήρησης του αυτοκινήτου, είναι δυνατό να μειώσεις την κατανάλωση μέσω της… παρέας.

Carpooling
Μειώνει τον αριθμό των οχημάτων στον δρόμο και την κυκλοφοριακή συμφόρηση, καθώς και τις εκπομπές CO2. Εξοικονομείς έτσι χρήματα, διαιρώντας το κόστος καυσίμου και διοδίων με τον αριθμό των ατόμων που μεταφέρονται.
Μείωση στην κατανάλωση
Βρες με ποιον ή με ποιους μπορείς να πηγαίνεις και να γυρίζεις μαζί από τη δουλειά.

Γιατί να μην αλλάξεις αυτοκίνητο;
Εάν το αυτοκίνητό σου είναι πολύ παλιό, ένα πιο πρόσφατο μεταχειρισμένο μπορεί να είναι ό,τι πρέπει για να εξοικονομήσεις καύσιμο και να μειώσεις το αποτύπωμα άνθρακα.

Δοκίμασε «πράσινα» ελαστικά
Μείωση στην κατανάλωση

Τα πράσινα ή τα οικολογικά ελαστικά είναι σχεδιασμένα να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στο περιβάλλον και να μειώνουν την κατανάλωση. Ξεχωρίζουν για τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους, κυρίως το πυρίτιο, και για την αντοχή τους στη θέρμανση και στην παραμόρφωση.

Σχεδίασε κάθε ταξίδι προσεκτικά
Μείωση στην κατανάλωση

Πριν από κάθε μεγάλο ταξίδι, φρόντισε να μελετήσεις προσεκτικά τη διαδρομή, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που την κάνεις. Αυτό θα περιορίσει το άγχος και την προβληματική συμπεριφορά κατά την οδήγηση.

Ακολουθώντας αυτές τις λίγες συμβουλές, η κατανάλωση θα μειωθεί σημαντικά. Θα συμβάλλεις επίσης στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που δεν είναι αμελητέο στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube