Το Ιστορικό Όχημα στην Ελλάδα: Παρόν και Μέλλον

Το Ιστορικό Όχημα στην Ελλάδα: Παρόν και Μέλλον

Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου ως κύτταρο πολιτισμού αλλά και ως ο φυσικός χώρος των ιστορικών οχημάτων φιλοξένησε μια εποικοδομητική συζήτηση για το παρόν και το μέλλον τους.

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου συζήτηση με θέμα “Το Ιστορικό Όχημα στην Ελλάδα: Παρόν και Μέλλον”.

Δεδομένου ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει εκφράσει τη θέση της με την ισχύουσα ΚΥΑ, στην συζήτηση προσκλήθηκαν εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας ώστε να καταθέσουν τις απόψεις της αντιπολίτευσης και εν δυνάμει αυριανής κυβέρνησης επί του θέματος. Συγκεκριμένα, παρευρέθησαν οι κ.κ. Μάκης Βορίδης, Τομεάρχης Εσωτερικών και υποψήφιος Βουλευτή της Β’ Αθηνών και ο Βασίλης Ξυπολυτάς,  Υπεύθυνος Παραγωγικού Τομέα και υποψήφιος Βουλευτής, της Β’ Αθηνών Βόρειου τομέα.

Το αμφιθέατρο του Μουσείου γέμισε από πλήθος φίλων των Ιστορικών Οχημάτων, εκπροσώπους φορέων, ομοσπονδιών, λεσχών δημοσιογράφους κ.ά.

hellenic motor museum
Είχαμε τη χαρά να συντονίσουμε τη συζήτηση σε έναν  χώρο που αισθανόμαστε πλέον δικό μας, αφού εκεί το DRIVE κάνει κάθε βδομάδα σεμινάρια οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής σε παιδιά που επισκέπτονται το Μουσείο ως προορισμό σχολικής εκδρομής.

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου κ. Θεόδωρος Ν. Χαραγκιώνης άνοιξε την συζήτηση με μια σύντομη τοποθέτηση περί των Ιστορικών Οχημάτων στην χώρα από την εποχή του Παπαδόγγονα [Υπουργική Απόφαση 61041/5235/21.11.2013 – ΦΕΚ 3019/28.11.2013 ] μέχρι τη σημερινή κατάσταση με τις δυο ΚΥΑ.

Οι κ. Βορίδης & Ξυπολυτάς ανέπτυξαν τις θέσεις τους, τονίζοντας τη σημασία των ιστορικών οχημάτων σαν αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς και προώθησης του τουρισμού στη χώρα μας. Αναγνωρίζοντας επίσης την ανάγκη οι πολιτικές αποφάσεις να ενθαρρύνουν την ενασχόληση με τα ιστορικά οχήματα, και ειδικότερα τους νέους. Η προοπτική, μέσα από συνεργασίες με ΤΕΙ & ΕΠΑΛ να αναβιώσουν παλιές τέχνες και τεχνικές που αφορούν στη συντήρηση και αποκατάσταση αυτού του είδους των οχημάτων αναγνωρίστηκε ως σημαντική.

Οι δύο πολιτικοί επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα της κατάργησης της ισχύουσας ΚΥΑ, με πρόθεση να επανέλθει σε ισχύ η Υπουργική Απόφαση Νο 61041/5235/21.11 του 2013 έτσι ώστε να μην υπάρξει κενό, ως την  οριστική αντικατάσταση της μελλοντικά με νόμο στα πρότυπα των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. Με χαρά άκουσαν οι ακροατές τον κ. Ξυπολυτά να προσφέρεται να αναλάβει ρόλο πρεσβευτή των Ιστορικών Οχημάτων στις μελλοντικές διαβουλεύσεις με τα Υπουργεία.

Οι παρευρισκόμενοι έφυγαν με την ελπίδα να αποδοθεί στα ιστορικά οχήματα η αρμόζουσα προσοχή από το κράτος και να σταματήσει επιτέλους ο άδικος διετής πλήρης αποκλεισμός τους από την κυκλοφορία, σαν απόρροια των δυο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων-ΚΥΑ του Οκτωβρίου 2017 & Φεβρουαρίου 2019.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube