ΗΠΑ: 621 δισ. δολάρια για τη μετάβαση στην πράσινη εποχή

ΗΠΑ: 621 δισ. δολάρια για τη μετάβαση στην πράσινη εποχή

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Joseph R. Biden, ετοιμάζει νομοσχέδιο όπου μεταξύ άλλων προβλέπει το ποσό των 621 δισ. δολαρίων να «δεσμεύεται» για τη μετάβαση των ΗΠΑ στην πράσινη εποχή.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Joe Biden, έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα σφοδρή κριτική για το γεγονός ότι δεν έχει ορίσει -επίσημα, μέσω νομοσχεδίου- ακριβές πλάνο για τη μετάβαση των ΗΠΑ στην πράσινη εποχή. Ο ίδιος παρότι είχε αρνηθεί να πάρει επίσημη θέση για το θέμα, ετοιμάζει όπως όλα δείχνουν τη μεγάλη ρελάνς. Φέρνει άμεσα προς ψήφιση νομοσχέδιο ύψους 2 τρισ. δολαρίων, που θα ορίζει με ακριβές χρονοδιάγραμμα τη μετάβαση των ΗΠΑ στην πράσινη εποχή. 

Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει την «κωδική» ονομασία «American Jobs Plan» και προβλέπει μεταξύ άλλων, το ποσό των 621 δισ. δολαρίων για τη βελτίωση του οδικού δικτύου της χώρας, τον εκσυγχρονισμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και φυσικά την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου των ΗΠΑ. 

nhh

Σε πρώτη φάση στόχος είναι να αναβαθμιστεί το οδικό δίκτυο της χώρας. Περισσότερα από 173.000 μίλια οδικού δικτύου χρίζουν «ανακατασκευής» όπως επίσης και περισσότερες από 45.000 γέφυρες σε όλη την επικράτεια. Η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, οι καθυστερήσεις στις μετακινήσεις, οι φθορές στα οχήματα κ.α., στοιχίζουν ετησίως 160 δισ. στην κυβέρνηση και κατά μέσο όρο 1.000 δολάρια σε κάθε Αμερικανό πολίτη σε… έξτρα κόστος καυσίμων. Με την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της χώρας δε θα βελτιωθούν μονάχα τα οικονομικά κυβέρνησης και πολιτών αλλά κυρίως, θα μειωθεί σημαντικά ο ετήσιος μέσος όρος ατυχημάτων/θανάτων στους δρόμους όπως επίσης και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ΗΠΑ. 

Περισσότερα από 105 δισ. δολάρια θα «πέσουν» στον εκσυγχρονισμό των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Στόχος είναι να αποκτηθούν περισσότερα από 24.000 νέα λεωφορεία, 5.000 νέοι συρμοί τρένων και φυσικά να αναβαθμιστούν περισσότεροι από 200 σταθμοί υποδοχής των Δημοσίων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με σύγχρονα συστήματα και εξειδικευμένο προσωπικό. 

Σε ότι αφορά τα plug-in hybrid και αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, ο στόχος του Προέδρου των ΗΠΑ, είναι ξεκάθαρος. Η Αμερική πρέπει μέχρι το 2030 να είναι η πιο μεγάλη αγορά πράσινων οχημάτων στον κόσμο! Πως θα επιτευχθεί αυτό; Με 174 δισ. δολάρια στην «αγορά» καθαρών οχημάτων. Το πλάνο, θα στηρίξει σημαντικά την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία στην παραγωγή και εξέλιξη νέων ηλεκτρικών μοντέλων αλλά και τους πολίτες μέσω επιδοτήσεων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Η δημιουργία νέων μονάδων κατασκευής σύγχρονων μπαταριών εντός της επικράτειας είναι ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα όπως φυσικά και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους Αμερικανούς πολίτες. Επιπλέον, το ιδεατό σενάριο θέλει τις ΗΠΑ έως το 2030 να διαθέτουν περισσότερους από 500.000 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα, να αντικαθιστούν το σύνολο των κρατικών οχημάτων (650.000 οχήματα) με νέα ηλεκτρικά μοντέλα και να αποκτούν περισσότερα από 50.000 νέα σχολικά λεωφορεία πράσινης ενέργειας… 

Το φιλόδοξο σχέδιο όταν υλοποιηθεί πλήρως, θα προσφέρει φθηνότερες και ασφαλέστερες μετακινήσεις στους Αμερικανούς πολίτες, ένα πιο καθαρό περιβάλλον, μείωση της ανεργίας και αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube