Η Volvo ξεκινά με σταθερότητα και βελτίωση κερδών το 2023

Η Volvo ξεκινά με σταθερότητα και βελτίωση κερδών το 2023

Η Volvo ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2023 αύξηση 7% στα λειτουργικά κέρδη της, εξαιρουμένων των κερδών από κοινοπραξίες και συνεργασίες, με περιθώριο κέρδους 6,6%.

Volvo EX90

Η Volvo Cars ανακοινώνει για το πρώτο τρίμηνο του 2023 αύξηση 7% στα λειτουργικά κέρδη της, εξαιρουμένων των κερδών από κοινοπραξίες και συνεργασίες, στα 6,3 δις SEK (σουηδικές κορόνες), με περιθώριο κέρδους 6,6%. Η αύξηση στα κέρδη σημειώθηκε παρά τη διατήρηση των τιμών των πρώτων υλών σε υψηλό επίπεδο, αλλά και τη συνεχιζόμενη αστάθεια ανά τον κόσμο. Συγχρόνως, ο εκτελεστικός μηχανισμός της Volvo Cars παρέμεινε εστιασμένος στις προτεραιότητες του μετασχηματισμού της εταιρείας.

«Ξεκινήσαμε το 2023 με μία βάση σταθερότητας, συνεχίζοντας να ανταποκρινόμαστε με επιτυχία στον εν εξελίξει μετασχηματισμό μας, με αυξημένα έσοδα και κέρδη από την κύρια δραστηριότητά μας κατά το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο Jim Rowan, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Cars. «Με αυτή την επίδοση βάζουμε ένα γερό θεμέλιο για το υπόλοιπο του 2023, αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση καθώς ο κόσμος βιώνει μία περίοδο αναταραχής. Εστιάζουμε στην εκτέλεση του σχεδίου μας.»

Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, οι πωλήσεις της Volvo Cars αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο του περσινού έτους, με τις πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών Volvo να ενισχύονται κατά 157%. Αυτή η επίδοση ώθησε το μερίδιο των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο 18% επί του συνόλου, έναντι 8% κατά το περσινό πρώτο τρίμηνο. Καταδεικνύει ότι η Volvo Cars είναι ανάμεσα στις ταχύτερα μετασχηματιζόμενες εταιρείες του κλάδου, ενώ συγχρόνως διατηρεί πειθαρχία όσον αφορά την πολιτική τιμών.

Volvo

Η ανάπτυξη επετεύχθη με μόνο δύο αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, το XC40 και το C40. Η Volvo Cars θα παρουσιάσει περισσότερα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα προσεχή χρόνια, τουλάχιστον ένα κάθε έτος μέχρι τα μέσα της δεκαετίας. Τα αυτοκίνητα θα βασίζονται σε πλατφόρμες επόμενης γενιάς με ηλεκτρική αρχιτεκτονική και τεχνολογία κεντρικής μονάδας υπολογιστή. Αυτό το σχέδιο ανάπτυξης δρομολογεί αποφασιστικά την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μετασχηματισμού της εταιρείας.

Η νεότευκτη αμιγώς ηλεκτρική ναυαρχίδα των SUV της εταιρείας, το Volvo EX90 που παρουσιάστηκε πέρυσι, έχει εξαιρετικά μεγάλη απήχηση στους πελάτες, υπερβαίνοντας ακόμη και τις πιο φιλόδοξες και τολμηρές εσωτερικές προβλέψεις της εταιρείας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Volvo Cars να κλείσει το βιβλίο παραγγελιών προς το παρόν, διότι η πρώτη παρτίδα της παραγωγής έχει ήδη εξαντληθεί. Ωστόσο, η εταιρεία θα αρχίσει σύντομα να δέχεται και πάλι παραγγελίες. Η μεγάλη ανταπόκριση των πελατών ανανέωσε την εμπιστοσύνη της εταιρείας στη στρατηγική της και στον οδικό χάρτη της για το μέλλον.

Οι προσπάθειες της Volvo Cars να μειώσει το αποτύπωμα CO2 ανά αυτοκίνητο προχωρούν επίσης σύμφωνα με το σχέδιο. Κατά το πρώτο τρίμηνο, οι εκπομπές CO2 ήταν 20% χαμηλότερες σε σχέση με το έτος αναφοράς 2018, υποστηρίζοντας τους στόχους της εταιρείας για τα μέσα της δεκαετίας, που προβλέπουν μείωση 40% ανά αυτοκίνητο.

Οικονομικές επιδόσεις 1ου τριμήνου
Τα έσοδα για τους πρώτους τρεις μήνες αυξήθηκαν κατά 29% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στα 96 δις SEK. Η αύξηση ακολούθησε τη διψήφια ενίσχυση των πωλήσεων λιανικής για το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, εξαιρουμένου του μεριδίου εσόδων από κοινοπραξίες και συνεργασίες, αυξήθηκαν κατά 7% σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο, αγγίζοντας τα 6,3 δις SEK. Η αύξηση των κερδών πραγματοποιήθηκε παρά τη διατήρηση των τιμών των πρώτων υλών σε υψηλό επίπεδο. 

Αυτή η επίδοση ήταν αποτέλεσμα υψηλότερων όγκων πωλήσεων στη διάρκεια της περιόδου, αυξημένης μέσης τιμής ανά αυτοκίνητο, ενός ευνοϊκού γεωγραφικού μίγματος και των αποτελεσμάτων των ενεργειών τιμολόγησης που ξεκίνησαν το περασμένο έτος, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Η βελτιστοποίηση πόρων σε όλο το εύρος λειτουργίας της εταιρείας και η πρωτοβουλία αποδοτικότητας επιταχύνονται μέσω της άμεσης εξοικονόμησης που συνέβαλε στην υποκείμενη κερδοφορία.

Πηγή: Volvo Cars

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube