Η Mercedes Blitzen-Benz ήταν το ταχύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο

Η Mercedes Blitzen-Benz ήταν το ταχύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο

Και μάλιστα διατήρησε το ρεκόρ για μία ολόκληρη 10ετία.

Βρείτε μια λίστα με ρεκόρ ταχύτητας μοντέλων παραγωγής και δύσκολα θα υπάρχει μέσα μια Mercedes-Benz, με εξαίρεση τη θρυλική 300 SL, που ήταν η ταχύτερη στον κόσμο το 1955. Κι όμως, στις αρχές του περασμένου αιώνα, η Mercedes Blitzen-Benz κινήθηκε πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο μέσο μεταφοράς εκείνη την εποχή.

Οι εργασίες για το παγκόσμιο ρεκόρ ξεκίνησαν στις αρχές του 1909, όταν η Mercedes Blitzen-Benz φόρεσε τον κινητήρα των 150 PS του μονοθεσίου που έτρεχε στα Grand Prix. Το μακρόστενο αμάξωμα κρίθηκε ιδανικό. Εκείνη την εποχή, πίστευαν ότι η μικρότερη δυνατή μετωπική επιφάνεια ήταν ο καλύτερος τρόπος για να νικήσεις τον αέρα.

Μπορείτε να μαντέψετε πόσο γρήγορο ήταν το ταχύτερο αυτοκίνητο του κόσμου το 1909;

Έπρεπε να νικήσει τα ταχύτερα τρένα που τότε έπιαναν τα 210 km/h, αλλά κι ένα ατμοκίνητο αυτοκίνητο που κατάφερε να κινηθεί με 205 km/h. Τουλάχιστον είχε το κατάλληλο όνομα. Blitzen στα γερμανικά σημαίνει κεραυνός.

Mercedes Blitzen-Benz

Παρά τα εντυπωσιακά -για την εποχή- νούμερα, ο κυβισμός του κινητήρα αυξήθηκε στα 21,5 lt κι η απόδοση σκαρφάλωσε στα 200 PS στις 1.600 rpm. Κατέστη έτσι ο ισχυρότερος κινητήρας της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας εκείνη την εποχή. Δεν ήταν βέβαια ελαφρύς στα 407 kg.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ To Donkervoort F22 σπάει το ρεκόρ πλευρικής επιτάχυνσης [video]

Η πρώτη απόπειρα υψηλής ταχύτητας έγινε στις 8 Νοεμβρίου 1909 στην πίστα αγώνων του Brooklands στην Αγγλία. Η Mercedes Blitzen-Benz κατέγραψε μέση ταχύτητα 205,666 km/h για πάνω από μισό μίλι και 202,648 km/h για περισσότερο από ένα χιλιόμετρο. Ήταν η πρώτη φορά στον κόσμο που ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης έσπαζε το φράγμα των 200 km/h. 

Mercedes Blitzen-Benz

Παρά τα εντυπωσιακά ρεκόρ, ταξίδεψε στις ΗΠΑ, που αποδείχθηκαν καλότυχες. Στις 16 Μαρτίου 1910, η Benz 200 PS σημείωσε νέα επίδοση 211,97 km/h στην πίστα της Daytona Beach. Ένα μήνα μετά, στις 23 Απριλίου 1911, το γερμανικό μοντέλο σημείωσε άλλο ένα ρεκόρ στην ίδια πίστα, πετυχαίνοντας 228,1 km/h. Η μεγάλη διαφορά στην επίδοση μπορεί να αποδοθεί και στο γεγονός ότι σημειώθηκε μόνο προς τη μία κατεύθυνση, οπότε εκμεταλλευόταν τον ευνοϊκό άνεμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το Rimac Nevera μπαίνει στα ρεκόρ Γκίνες με... την όπισθεν [video]

'Ηταν επισήμως ταχύτερη από ένα αεροπλάνο της εποχής κι από οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο ή σιδηροδρομικό όχημα, δίνοντάς της το ανεπίσημο απόλυτο ρεκόρ ταχύτητας. Το ρεκόρ επισκιάστηκε μόλις το 1919, καθώς μεσολάβησε ο Μεγάλος Πόλεμος, όπως αποκαλούσαν τότε τον Α' Παγκόσμιο.

Mercedes Blitzen-Benz

Θα ακολουθούσαν πολλά ακόμη ρεκόρ της Mercedes-Benz, το τελευταίο από τα οποία περιλαμβάνει την AMG ONE και το Nürburgring.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube