Η Ford συμφώνησε με την Tesla να φορτίζει από το δίκτυό της και η μετοχή της εκτοξεύτηκε

Η Ford συμφώνησε με την Tesla να φορτίζει από το δίκτυό της και η μετοχή της εκτοξεύτηκε

Η συνεργασία Ford - Tesla για την φόρτιση των EV τους θεωρείται από τους ειδικούς το μεγαλύτερο deal στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. 

Στα ύψη εκτινάχθηκε η μετoχή της Ford (+7,2% - 12,20 δολάρια) μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Tesla σύμφωνα με την οποία οι ιδιοκτήτες EV της Ford θα αποκτήσουν πρόσβαση σε σταθμούς φόρτισης της εταιρείας του Elon Musk στη Βόρεια Αμερική. Άνοδο σημείωσαν και οι μετοχές της Tesla κατά 5,4% φτάνοντας στα 194,68 δολάρια. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ford, Jim Farley, δήλωσε στο CNBC ότι οι σούπερ-φορτιστές της Tesla θα μπορούσαν να γίνουν το πρότυπο για τη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Pete Buttigieg, επαίνεσε τη συμφωνία Ford-Tesla αλλά δήλωσε πως η κυβέρνηση Biden δεν θα υπαγορεύσει ένα πρότυπο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. «Δεν πρόκειται να ανακηρύξουμε νικητές και ηττημένους σε σχέση με το πρότυπο που επικρατεί», είπε ο υπουργός. «Η Tesla έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό δίκτυο… Το ότι η Ford θα είναι μέρος αυτής της προσπάθειας νομίζω ότι είναι φοβερό νέο».

Tesla Ford

Από το 2012, η Tesla έχει αναπτύξει τον δικό της ταχυφορτιστή, τον Supercharger, ο οποίος μπορεί να προσφέρει αυτονομία έως και 518 km σε μόλις 15 λεπτά. Η Tesla διαθέτει 17.711 τέτοιους φορτιστές, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των συνολικών ταχυφορτιστών των ΗΠΑ. Η Ford διαθέτει περίπου 10.000 γρήγορους φορτιστές και η συμφωνία με την Tesla θα οδηγήσει σε διπλασιασμό τους.

Ο Farley σχολίασε επίσης πως η General Motors και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των φορτιστών EV της Tesla και του συστήματος συνδυασμένης φόρτισης (CCS). Το CCS είναι ένα ανταγωνιστικό πρότυπο φόρτισης για γρήγορη φόρτιση DC.

Άπο την πλευρά της, η GM δήλωσε ότι τα ανοιχτά δίκτυα φόρτισης είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτραπεί η εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και πρόσθεσε ότι έχει συνεργαστεί με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες για την ανάπτυξη ενός προτύπου ανοιχτής σύνδεσης στο CCS, το οποίο πιστεύουμε ότι είναι πραγματικά η καθολική λύση για γρήγορη φόρτιση.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube