Η FIA θέλει κοινό κιβώτιο ταχυτήτων για όλα τα μονοθέσια από το 2021

Η FIA θέλει κοινό κιβώτιο ταχυτήτων για όλα τα μονοθέσια από το 2021

Εχει προκηρύξει διαγωνισμό και καλεί δυνητικούς προμηθευτές να δώσουν τις προσφορές τους.

Η FIA θέλει όλες τις ομάδας στην F1 να μοιράζονται το ίδιο κιβώτιο ταχυτήτων από το 2021, με εξαίρεση το περίβλημά του, όπου κάθε ομάδα θα μπορεί να σχεδιάσει το δικό της για να προσαρμόσει πάνω σε αυτό την τοποθέτηση της ανάρτησης του μονοθεσίου της.  Οι πιθανοί προμηθευτές έχουν περιθώριο μέχρι τις 15 Μαρτίου να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους, ενώ η FIA αναφέρει ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί μεταξύ 15 και 30 Απριλίου.

Ένα κοινό κιβώτιο θα αποτελέσει μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν πολλές ομάδες της F1.Η Alfa Romeo και η Haas χρησιμοποιούν σήμερα ένα πλήρες πακέτο κιβωτίων της Ferrari, ενώ η Racing Point χρησιμοποιεί ένα με υπογραφή της Mercedes και η Toro Rosso μοιράζεται την ίδια μονάδα με την «αδελφή» ομάδα της Red Bull Racing.

Οι φήμες στο paddock αναφέρουν ως πιθανότερο νικητή του διαγωνισμού την Xtrac όμως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποια ομάδα της F1 να κερδίσει και να είναι αυτή που θα προμηθεύει όλες τις υπόλοιπες. Η FIA αναφέρει πως βασικό στόχος της κίνησής της αυτής είναι να μειωθεί το κόστος που επωμίζονται οι ομάδες για την εξέλιξη κιβωτίων, υπογραμμίζοντας πως το νέο κοινό κιβώτιο μπορεί να «παίζει» για πολλές συνεχόμενες χρονιές, εξοικονομώντας έτσι ακόμη περισσότερα χρήματα για τις ομάδες.

Η FIA υπογραμμίζει επιπλέον πως τα νέα κιβώτια ταχυτήτων θα είναι παρόμοια με τα τρέχοντα μοντέλα, αν και θα υπάρξει μια μετάβαση από τις τρέχουσες οκτώ ταχύτητες σε επτά.

Ο διαγωνισμός περιέχει επίσης συμβουλές για την κατεύθυνση που θα ακολουθούν οι κανόνες από το 2021, συμπεριλαμβανομένων των λεπτομερειών για μια πιο ισχυρή μονάδα  MGU-K, που θα παρέχει 30kW περισσότερα. Τέλος σημειώνεται η ανάγκη επίτευξης μεγαλύτερης αξιοπιστίας της μονάδας που πρέπει να φτάσει τα 5.000 km, έτσι ώστε να πάμε σε τέσσερις μονάδες ανά αγωνιστική σεζόν, δεδομένων των 24 αγώνων.  

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube