Η εξέλιξη των ελαστικών της Formula 1 [video]

Η εξέλιξη των ελαστικών της Formula 1 [video]

Το 2022 η Formula 1 μπαίνει σε μία νέα εποχή σε ότι αφορά τα ελαστικά που θα χρησιμοποιούν τα μονοθέσια της και αυτό είναι μια καλή αφορμή για να δούμε πως εξελίχθηκαν τα ελαστικά στο πέρασμα των χρόνων.

Formula 1

Ένα νέο βίντεο που δημοσιεύτηκε από το κανάλι Driver61 στο Youtube μας εξιστορεί την εξέλιξη των ελαστικών για τα μονοθέσια της Formula 1 και πως αυτά έφτασαν από το να φτιάχνονται από βαμβάκι και φυσικό καουτσούκ στο σήμερα.

Παρόλο που τα αυτοκίνητα ανέπτυσσαν πολύ μεγάλες ταχύτητες, το επίπεδο πρόσφυσης από τα ελαστικά τα πρώτα χρόνια της Formula 1 δεν ήταν υψηλό. Το 1958, η Dunlop κατασκεύασε το πρώτο αγωνιστικό ελαστικό αντικαθιστώντας το βαμβάκι με νάιλον εξοικονομώντας 5,5 kg από το καθένα.

Τα πρώτα σλικ ελαστικά έκαναν την εμφάνιση τους το 1971 αυξάνοντας ραγδαία το επίπεδο πρόσφυσης. Το αποτέλεσμα ήταν τα μονοθέσια αυτής της σεζόν να γυρνάνε περίπου 3'' ταχύτερα ανά γύρο, συγκριτικά με αυτά του 1970.

Formula 1

Τα μονοθέσια γίνονταν όλο και πιο γρήγορα μέχρι που η FIA το 1997 αποφάσισε ότι θα πρέπει να κινηθούν πιο αργά και το πέτυχε αυτό μειώνοντας την πρόσφυση από τα ελαστικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα ελαστικά με αυλακώσεις να κάνουν πάλι την εμφάνιση τους στο πρωτάθλημα.

Η FIA ήθελε να διατηρήσει το μεγάλο πλάτος των ελαστικών μειώνοντας όμως την επιφάνεια επαφής τους με την άσφαλτο. Εάν το πλάτος τους μειωνόταν τα αυτοκίνητα θα επωφελούνταν στον τομέα της αεροδυναμικής.

Σήμερα, η Formula 1 έχει επιστρέψει και πάλι στα σλικ, με την FIA να απαιτεί από την Pirelli τα ελαστικά της να μην είναι όσο καλά θα μπορούσαν. Ο λόγος πίσω από την ενδιαφέρουσα αυτή απόφαση είναι ότι θέλει να αναγκάζει τις ομάδες σε pit-stop προσθέτοντας έτσι στον αγώνα το στοιχείο της στρατηγικής.

Formula 1

Η αποστολή της Pirelli είναι να κατασκευάσει ελαστικά τα οποία δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν υποφέρουν παράλληλα από κλαταρίσματα. Η επίτευξη της ισορροπίας αυτής είναι κάτι δύσκολο με τον κατασκευαστή να δείχνει, με εξαίρεση ελάχιστων περιπτώσεων, να το έχει καταφέρει.

Από το 2022, τα ελαστικά θα παραμείνουν σλικ αλλά οι διαστάσεις τους θα αλλάξουν καθώς τα μονοθέσια θα χρησιμοποιούν ζάντες 18”.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube