Η ΕΕ ανακοινώνει τη νέα νόρμα Euro 7

Η ΕΕ ανακοινώνει τη νέα νόρμα Euro 7

Οι νέες προδιαγραφές ρύπων Euro 7 θα ανακοινωθούν επίσημα την Πέμπτη από την Ε.Ε και θα τεθούν σε ισχύ από το 2025!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη σφίξει κι άλλο τον κλοιό γύρω από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Η επερχόμενη νόρμα Euro 7, μπορεί να πήρε μια μικρή παράταση εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο την Πέμπτη, αρμόδιοι φορείς της ΕΕ θα ανακοινώσουν με κάθε επισημότητα τις νέες προδιαγραφές που θα είναι και οι τελευταίες για τα οχήματα με θερμικούς κινητήρες, τα οποία από το 2035 θα καταργηθούν και επίσημα.

Σύμφωνα λοιπόν με μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία παγκοσμίως, η νέα νόρμα Euro 7, θα είναι άκρως περιοριστική ως προς τις εκπομπές ρύπων (μονοξειδίων του άνθρακα και οξειδίων του αζώτου) τόσο για τα επιβατικά Ι.Χ., όσο και για τα φορτηγά και λεωφορεία αλλά και για κάθε όχημα που χρησιμοποιεί για την κίνηση του θερμικό μοτέρ! Μάλιστα, η νόρμα θα ισχύσει από το 2025 και όχι από το 2027 όπως είχε «ακουστεί» τελευταία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

co2

Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι θα ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην ήδη επιβαρυμένη βιομηχανία τους, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί και η ανάπτυξη των ηλεκτρικών τους μοντέλων. Η αίσθηση που κυριαρχεί, είναι ότι η νέα νόρμα Euro 7, θα καταστήσει τα αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες ουσιαστικά ασύμφορα, τόσο για τους κατασκευαστές όσο και για το κοινό, που θα επωμιστεί το κόστος εξέλιξης τους.

Οι αντιδράσεις πάντως των κατασκευαστών, έστω και ανεπίσημα είναι έντονες, καθώς θεωρούν ότι η μετάβαση στα αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων (βλ. ηλεκτρικά) δεν αναπτύσσεται όπως θα περίμεναν και θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο δεκαετίες έως ότου τα ηλεκτρικά τους μοντέλα εξελιχθούν σε προτάσεις προσιτές και αναγκαίες για το ευρύ κοινό!

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube