Χρήσιμες συμβουλές για την οδήγηση στο χιόνι από τη Ford [vid]

Χρήσιμες συμβουλές για την οδήγηση στο χιόνι από τη Ford [vid]

Με τη «Μηδεία» προ των πυλών, ας δούμε μερικές απλές συμβουλές για τη χειμερινή οδήγηση που είναι καλό να έχουμε όλοι κατά νου πριν βγούμε στους χιονισμένους δρόμους.

Χιόνι, πάγος, βροχή, νύχτα, άνεμοι και ένας εκτυφλωτικός ήλιος χαμηλά στον ορίζοντα είναι μερικές μόνο από τις συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι οδηγοί στους δρόμους μετά το πέρασμα του χιονιά. Δεν είναι καθόλου περίεργο λοιπόν που οι περισσότεροι οδηγοί, ανεξάρτητα από την εμπειρία του ο καθένας, δυσκολεύονται με την οδήγηση σ’ αυτές τις συνθήκες.

Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε αρκετές περιοχές της χώρες από το σαββατοκύριακο, με τα φαινόμενα να είναι ιδιαίτερα έντονα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο.

Καλό είναι λοιπόν, με τη βοήθεια και ενός χιουμοριστικού βίντεο κινουμένων σχεδίων που είχε φτιάξει η Ford, να θυμηθούμε μερικές απλές συμβουλές για τη χειμερινή οδήγηση τις οποίες θα πρέπει να έχουμε κατά νου πριν βγούμε στους δρόμους μετά το πέρασμα της «Μήδειας».

- Να βλέπετε και να σας βλέπουν: καθαρίστε τα παράθυρα, τους προβολείς και τα πίσω φώτα του αυτοκινήτου ώστε να έχετε καλύτερη ορατότητα και να είστε καλύτερα ορατοί από τους άλλους, ιδιαίτερα στο φρενάρισμα.

- Μην τρέχετε: ελαττώστε ταχύτητα και δώστε στον εαυτό σας επαρκή χώρο να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο. Όταν ο δρόμος είναι χιονισμένος ή ολισθηρός, το κάθε δευτερόλεπτο μετρά.

- Μην πετάτε νερά: όταν ο δρόμος είναι πλημμυρισμένος και πλησιάζετε σε μεγάλες λίμνες με νερό οδηγείτε αργά, με χαμηλή σχέση στο κιβώτιο και υψηλές στροφές στον κινητήρα. Όταν δε βγείτε από εκεί, δοκιμάστε αν "πιάνουν" τα φρένα σας.

- Οδηγείτε με «μία ταχύτητα κάτω»:  χρησιμοποιώντας μία χαμηλότερη σχέση στο κιβώτιο έχετε καλύτερη πρόσφυση στο χιόνι και σε ολισθηρούς δρόμους. Αν από την άλλη κολλήσετε στον πάγο «μία επάνω» ταχύτητα μπορεί να βοηθήσει να ξεκολλήσετε.

- Οδηγείτε χωρίς απότομες κινήσεις: οι πιο ελαφριές και απαλές κινήσεις στο γκάζι, στα φρένα και στο τιμόνι βοηθούν να μην χάσετε τον έλεγχο του οχήματος.

- Μην πανικοβάλλεστε: αν χάσετε το έλεγχο στον πάγο, το χιόνι ή σε βρεγμένο δρόμο, διορθώστε απαλά με το τιμόνι. Αν η ουρά του αυτοκινήτου γλιστρήσει προς τα αριστερά, στρίψτε προς τα αριστερά αποφεύγοντας το απότομο φρενάρισμα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube