H NASΑ δείχνει το δρόμο για τις μπαταρίες των EV

H NASΑ δείχνει το δρόμο για τις μπαταρίες των EV

Οι μπαταρίες στέρεας κατάστασης που εξελίσσει η ΝΑSA αποδεικνύουν στην πράξη ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν οι κατασκευαστές στα ηλεκτρικά τους μοντέλα.

Έχουν διπλάσια ενεργειακή πυκνότητα, μικρότερο όγκο και χαμηλότερο βάρος συγκριτικά με τις πιο προηγμένες μπαταρίες που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στα καλύτερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα των κατασκευαστών.

Η NASA μπορεί να καταπιάνεται κυρίως με την επιστήμη των πυραύλων και τις αποστολές επανδρωμένων και μη διαστημοπλοίων, ωστόσο ένας οργανισμός Αεροναυτικής και Διαστήματος του μεγέθους αυτού, έχει πολύ βαθύτερος γνώσεις πάνω σε όλα τα πεδία της επιστήμης. 

 

nasa

Το πρότζεκτ «Sabres» που τρέχει εδώ και χρόνια ο οργανισμός, στοχεύει στην ανάπτυξη ασφαλέστερων μπαταριών στέρεας κατάστασης για την αεροπορία -και όχι μόνο- πετυχαίνοντας μάλιστα μια πολύ σημαντική ανακάλυψη.

«Οι μπαταρίες αυτές έχουν ήδη αποδείξει τη δυναμική τους. Έχουν όμως ακόμα τεράστια περιθώρια βελτίωσης» δήλωσαν υψηλόβαθμα στελέχη που καταπιάνονται με το πρότζεκτ. Μετά από χρόνια έρευνας λοιπόν, οι μπαταρίες στέρεας κατάστασης της NASA έφθασαν στο σημείο να έχουν ενεργειακή πυκνότητα 500 WH/kg. Αυτή η τιμή είναι σχεδόν διπλάσια από τις καλύτερες μπαταρίες που χρησιμοποιούν σήμερα τα κορυφαία EV’s των κατασκευαστών! 

nasa

Για παράδειγμα, οι κυψέλες (4.680) μπαταριών της Tesla έχουν πυκνότητα ενέργειας περίπου 300 WH/kg. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως η NASA όχι μόνο μείωσε το βάρος της μπαταρίας κατά 30-40% αλλά συγχρόνως διπλασίασε σχεδόν και την πυκνότητα ενέργειας.

Δεν είναι όμως τα μοναδικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν αυτές οι μπαταρίες. Η ομάδα που ασχολείται με το πρότζεκτ ισχυρίζεται ότι οι μπαταρίες στέρεας κατάστασης μπορούν να αντέξουν σε θερμοκρασίες δύο φορές υψηλότερες από αυτές που αντέχουν οι υπάρχουσες ιόντων λιθίου, ενώ δύναται να ανακτήσουν την ενέργεια τους σε χρόνο τρεις φορές ταχύτερο από τις σημερινές.

nasa

Η αυτοκινητοβιομηχανία, δουλεύει και αυτή πάνω στην εξέλιξη αυτών των μπαταριών και όπως όλα μαρτυρούν, ίσως σε μερικά χρόνια από σήμερα, οι μπαταρίες στέρεας κατάστασης να βρουν εφαρμογή και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μειώνοντας όχι μόνο το βάρος και την ενεργειακή τους απόδοση αλλά και την τιμή πώλησης τους. Ίδωμεν...

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube