H Βρετανία επενδύει €22,5 δισ. στην καθαρή ενέργεια

H Βρετανία επενδύει €22,5 δισ. στην καθαρή ενέργεια

H Βρετανία επενδύει €22,5 δισ. στην καθαρή ενέργεια και δρομολογεί τον πρώτο μικρό αρθρωτό πυρηνικό αντιδραστήρα.

Μια δαπάνη - μαμούθ της τάξης των €22,5 δισ. για έργα δέσμευσης άνθρακα τα επόμενα σε βάθος εικοσαετίας θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας. Ο στόχος είναι διττός. Πρώτα το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να τους μηδενικούς στόχους εκπομπής ρύπων και δεύτερον να δημιουργήσει πολλές νέες «πράσινες» θέσεις εργασίας. 

«Ήρθε η ώρα για μια επαναφορά καθαρής ενέργειας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος επίσης στα σχέδια για την ενίσχυση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Βρετανία. Τα μέτρα θα «συμβάλουν στη μείωση των λογαριασμών ενέργειας για τα νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα και θα βελτιώσουν την ενεργειακή μας ασφάλεια», τόνισε.

Οι επενδύσεις σε λύσεις για το κλίμα, έρχονται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ με νόμο του Προέδρου Μπάιντεν προσφέρουν επιδοτήσεις και φορολογικές πιστώσεις ύψους $370 δισ. για μια σειρά πράσινων τεχνολογιών, προσελκύοντας τις ευρωπαϊκές εταιρείες να επενδύσουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αυτές ακριβώς τις επενδύσεις δεν θέλει να χάσει η Βρετανία και για το λόγο αυτό σπεύδει να ανακοινώσει το δικό της πρόγραμμα. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, είπε ότι η επένδυση του Ηνωμένου Βασιλείου στην δέσμευση άνθρακα θα χρηματοδοτήσει έργα που στοχεύουν στην αποθήκευση 20 έως 30 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως έως το 2030, ίσο με τις εκπομπές 10 έως 15 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

Ο Χαντ θα ανακοινώσει επίσης την ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας στη Βρετανία, μέσω ενός διαγωνισμού για τον πρώτο μικρό πυρηνικό αρθρωτό αντιδραστήρα της χώρας. Το Ηνωμένο Βασίλειο επενδύει ήδη 210 εκατομμύρια λίρες σε ένα έργο αντιδραστήρα της Rolls-Royce Holdings Plc.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube