H αυτόνομη οδήγηση παραδίδει... πίτσες στο Βερολίνο!

H αυτόνομη οδήγηση παραδίδει... πίτσες στο Βερολίνο!

Πιλοτικό πρόγραμμα στο Βερολίνο με ρομπότ-ντελιβερά δημιουργεί νέα δεδομένα για τις μικρές μεταφορές και παραδόσεις στην πόλη. 

Με ταχύτητα περίπου 6km/h, το ρομπότ έχει έναν γρήγορο ρυθμό βαδίσματος. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο όταν επιχειρήσει κάποιος να ακολουθήσει ένα ρομπότ της αλυσίδας Domino's. Tο ρομπότ διασχίζει τα πεζοδρόμια του Βερολίνου αρκετές φορές την ημέρα, για να παραδώσει πίτσες στους πελάτες.

Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος η εταιρεία μελετά το κατά πόσον η χρήση τέτοιων μηχανών μπορεί να φανεί χρήσιμη στις διανομές φαγητού. Το ρομπότ κουβαλάει τις πίτσες κυριολεκτικά… μέσα του, δηλαδή σε ένα ντουλάπι. Χάρη σε τέσσερις αισθητήρες και πολλές κάμερες έχει «όραση» 360 μοιρών, εντοπίζοντας εμπόδια μπροστά ή πίσω, οπότε και επιβραδύνει ή σταματά τελείως.

pizza robot

Το ρομπότ-ντελιβεράς μπορεί να παραδώσει τις πίτσες εντελώς αυτόνομα, τουλάχιστον στην είσοδο του κτιρίου. Παρόλα αυτά οι κανονισμοί στο Βερολίνο επιβάλλουν (προς το παρόν) την παρακολούθησή του από έναν χειριστή, ο οποίος το ακολουθεί διαρκώς. Ένας ακόμη υπάλληλος το παρακολουθεί από το γραφείο και μπορεί επίσης να επέμβει με ένα τηλεχειριστήριο. Αυτό φυσικά ανεβάζει το κατά τα άλλα χαμηλό κόστος της διανομής μέσω ρομπότ…

Τα συγκεκριμένα ρομπότ κατασκευάζονται από την start-up λογισμικού Teraki. Η τεχνολογία είναι η ίδια που χρησιμοποιείται και στην αυτόνομη οδήγηση αυτοκινήτων. «Σύντομα ένας υπάλληλος θα μπορεί να παρακολουθεί και να ελέγχει από το γραφείο πολλά ρομπότ ταυτόχρονα», επισημαίνει με αισιοδοξία το αφεντικό της Teraki.

Διανομές πίτσας και δεμάτων μέσω ρομπότ και drones πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια. Ο ολλανδικός όμιλος υπηρεσιών παράδοσης Just Eat Takeaway, ο οποίος είναι γνωστός στη Γερμανία για την επωνυμία Lieferando, κάνει επίσης δοκιμές σε παραδόσεις φαγητού μέσω drones στην Ολλανδία και την Ιρλανδία. Ο όμιλος logistics DHL έχει ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η καθιέρωση τέτοιου τύπου διανομών φαίνεται να έχει αρκετές δυσκολίες.

robot

Το πιο βασικό πρόβλημα για το ρομπότ-πιτσαδόρο της Domino's είναι ότι οι διανομές πρέπει να γίνονται σε μικρή ακτίνα από την πιτσαρία, ώστε το φαγητό να μην φτάνει στον πελάτη κρύο. Επίσης το ρομπότ δεν μπορεί να ανέβει σκάλες ή να πατήσει τα κουμπιά του ασανσέρ. Και φυσικά η τιμή του… Όπως επισημαίνει ο διευθυντής της Teraki, Richart, ένα τέτοιο ρομπότ κοστίζει περίπου €50.000.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον για τέτοιου είδους διανομής φαγητού είναι σίγουρα μεγάλο, όπως αναφέρει η εκπρόσωπος της πιτσαρίας Domino's στο Βερολίνο: «Δίνουμε στους πελάτες μας την επιλογή όταν κάνουν τις ηλεκτρονικές παραγγελίες τους και πολλοί επιλέγουν το ρομπότ. Πολλοί θέλουν να το δοκιμάσουν». Το εάν και το πότε όμως η τεχνολογία θα μπορούσε να εδραιωθεί στις παραδόσεις της εταιρείας, παραμένει προς το παρόν αναπάντητο. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν υπάρχει. Πιθανότατα θα περάσει αρκετός χρόνος ακόμη μέχρι τα ρομπότ να χτυπήσουν και τη δική σας πόρτα.

[Πηγή: Deutsche Welle]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube

Videos από το DRIVE