GP Ιαπωνίας: Ο Bottas νικητής, η Mercedes παίρνει το πρωτάθλημα κατασκευαστών

GP Ιαπωνίας: Ο Bottas νικητής, η Mercedes παίρνει το πρωτάθλημα κατασκευαστών

Στη δεύτερη θέση ο Vettel που δεν μπόρσε να αξιοποιήσει την pole position και στην 3η θέση ο Hamilton. 

Ήταν η πέμπτη φορά στην ιστορία της F1 που οι κατατακτήριες δοκιμές έγιναν την ίδια ημέρα με τον αγώνα και η τρίτη που αυτό έγινε στην Ιαπωνία. 

Αυτή τη φορά ο τυφώνας Hagibis (ήδη η Ιαπωνία μετρά 14 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές) ήταν η αιτία που αναβλήθηκαν όλες οι εκδηλώσεις του Σαββάτου στην πίστα της Suzuka και έτσι οι οδηγοί “προσπέρασαν” το FP3 και ξημερώματα Κυριακής ώρα Ελλάδος ξεκίνησαν τη διαδικασία για τις κατατακτήριες.

Σε αυτές ο Vettel πήρε την pole position εμπρός από τον Leclerc ενώ πίσω από τις δύο Ferrari βρέθηκαν οι Bottas και Hamilton με τον Verstappen να κάνει τον πέμπτο καλύτερο χρόνο. 

Μάλιστα ο Μονεγάσκος παραδέχτηκε ότιο Vettel ήταν πολύ πιο γρήγορος και δεν μπορούσε με τίποτα να πιάσει την επίδοδή του. O Kubica είχε μια καταστροφική έξοδο στη διάρκεια των κατατακτήριων που ανάγκασε τους μηχανικούς του να αλλάξουν σασί και έτσι ο Πολωνός θα ξεκινούσε τον αγώνα από τα πιτ.

kub

Ωστόσο στον αγώνα όλα άλλαξαν όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα. Ο Bottas έκανε μια απίστευτη εκκίνηση και εκμεταλλευόμενος το “στολάρισμα” του Vettel πέρασε από την εξωτερική στην πρώτη θέση με τον Leclerc και Verstappen να έχουν μια επαφή που έστειλε τον Ολλανδό εκτός πίστας και τον Μοναγάσκο με σπασμένη αεροτομή να κάνει δύο γύρους στην πίστα σκορπώντας ανθρακονήματα παντού. Αγωνιστικό συμβάν είπαν στην αρχή η αγωνοδίκες, ενώ αργότερα άλλαξαν άποψη και είπαν πως θα εξετάσουν το συμβάν. 

Ο Leclerc μπήκε στα πιτ να αλλάξει τελικά αεροτομή και έπεσε πίσω ενώ ο Ολλανδος εγκατέλειψε στον 15ο γύρο καθώς η Red Bull είχε ¨πληγωθεί” από την επαφή. 

Κάπως έτσι ο Bottas άρχισε να απομακρύνεται με τον Vettel να προσπαθεί να τον πιάσει αλλά να μην μπορεί να τον φτάσει, ενώ ο Hamilton ήταν στην τρίτη θέση εμπρός από τον Sainz. 

Στον 17ο γυρο ο Vettel μπήκε στα πιτ για να αλλάξει λάστιχα και να βάλει τη μαλκή γόμα και βγήκε πίσω από τον Sainz και στον αμέσως επόμενο η Mercedes κάλεσε τον Bottas στα πιτ για αλλαγή ελαστικών (έβαλε τη  medium γόμα) και βγήκε στη  δεύτερη θέση πίσω από τον Hamilton. Στο μεταξύ ο Leclerc ανέβαινε συνεχώς θέσεις. 

Στον 22ο γυρο ήταν η σειρά του Hamilton να μπει στα πιτ για να βάλει τη medium γόμα και βγήκε στην τρίτη θέση πίσω από τον Bottas και τον Vettel. Στον ιδιο αυτό γύρο ο Leclerc είχε καταφέρει να ανέβει στην 7η θέση. Ο Mονεγάσκος μπήκε στα πιτ στον 26ο γύρο και έβαλε μαλακή γόμα ελπίζοντας αυτή να αντέξει και να τον πάει μέχρι το τέλος και βγήκε στην 12η θέση.

Στον 32ο γύρο o Vettel μπήκε και πάλι στα πιτ βάζοντας τη medium γόμα για να πάει έτσι μέχρι το τέλος και βγήκε στην 3η θέση πίσω από τις δύο Mercedes των Bottas και Hamilton. 

Στον 36ο γύρο μπήκε στα πιτ o Bottas, έβαλε μαλακή γόμα και βγήκε στη δεύτερη θέση πίσω από τον Hamilton. Στον 43ο γύρο μπήκε και ο Βρετανός στα πιτ έβαλε μαλακή γόμα, βγήκε πίσω από τον Vettel και ξεκίνησε επίθεση να περάσει τον Γερμανό. 

Ωστόσο ο Vettel παρά το γεγονός ότι είχε “κουρασμένη” μέση γόμα κατάφερε σε μια πολύ όμορφη μάχη να μείνει στη δεύτερη θέση ως την πτώση της καρό σημαίας. 

Μιας σημαίας που βρήκε τη Mercedes να κάνει το “1-3” και να κατακτά το πρωτάθλημα των κατασκευαστών για 6η συνεχόμενη χρονιά.

Επόμενος αγώνας στο Μεξικό 25-27 Οκτωβρίου, όπου ο Hamilton ελπίζει να πανηγυρίσει και τον δικό του τίτλο, αυτόν του πρωταθλήματος των οδηγών.

ClaDriver Gap
1Finland Valtteri BottasMercedes F1 W10 EQ Power+ 
2Germany Sebastian VettelFerrari SF9011.376
3United Kingdom Lewis HamiltonMercedes F1 W10 EQ Power+11.786
4Thailand Alex AlbonRed Bull Racing-Honda RB151'01.152
5Spain Carlos Sainz Jr.McLaren-Renault MCL341'09.081
6Monaco Charles LeclercFerrari SF90 
7Australia Daniel RicciardoRenault R.S.19 
8France Pierre GaslyScuderia Toro Rosso-Honda STR14 
9Germany Nico HulkenbergRenault R.S.19 
10Canada Lance StrollRacing Point-Mercedes RP19 
11Russian Federation Daniil KvyatScuderia Toro Rosso-Honda STR14 
12United Kingdom Lando NorrisMcLaren-Renault MCL34 
13Finland Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing-Ferrari C38 
14France Romain GrosjeanHaas-Ferrari VF-19 
15Italy Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing-Ferrari C38 
16Denmark Kevin MagnussenHaas-Ferrari VF-19 
17Mexico Sergio PerezRacing Point-Mercedes RP19 
18United Kingdom George RussellWilliams-Mercedes FW42 
19Poland Robert KubicaWilliams-Mercedes FW42 
 Netherlands Max VerstappenRed Bull Racing-Honda RB15

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube