GP Βελγίου: Πειστική νίκη για Vettel και Ferrari [video]

GP Βελγίου: Πειστική νίκη για Vettel και Ferrari [video]

Ο Vettel αξιοποίησε το ταχύτερο αυτοκίνητο που του έδωσε η Ferrari για να κλέψει από τον Hamilton τη νίκη στον πρώτο γύρο, παρά την επεισοδιακή εκκίνηση.

Το βελγικό GP κρίθηκε στον πρώτο γύρο, με ένα προσπέρασμα που ισοδυναμεί με μισό τίτλο. Παρότι πίσω τους είχε γίνει χαμός με μια πολύ σοβαρή σύγκρουση και πολλές εγκαταλείψεις, ο Vettel πρόλαβε πριν βγει η ένδειξη για safety car να προσπεράσει τον Hamilton στο τέλος της ευθείας Kemmel, ενώ δεχόταν ταυτόχρονα επίθεση από τις δύο Force India. Από εκεί και μετά ήλεγξε το ρυθμό και στην ουσία δεν απειλήθηκε ποτέ. Η νίκη αυτή ήταν η πρώτη της Ferrari στο Spa μετά το 2009. Και η 52η του Vettel, με την οποία ξεπερνά τον Alain Prost στη λίστα με τους πολυνίκες οδηγούς της F1, στην οποία πλέον είναι τρίτος, πίσω από τον Hamilton που μετρά 67 και τον Michael Schumacher που σταμάτησε στις 91.

Ξέραμε από την Παρασκευή ότι ο ρυθμός της Ferrari στο στεγνό είναι ταχύτερος, και αφού αυτή τη φορά δεν ήρθε τίποτα απρόοπτο από τον ουρανό, ο Vettel αξιοποίησε τη δυναμική του αυτοκινήτου του με τον καλύτερο τρόπο. Μέχρι τον 21ο γύρο η διαφορά κυμαίνονταν από 3 ως 4 δευτερόλεπτα, καθώς τόσο αυτός όσο και ο Hamilton είχαν την Super Soft γόμα με την οποία εκκίνησαν. Η Mercedes έβαλε πρώτη τον Hamilton για Softs επιχειρώντας το undercut. Η Ferrari αντέδρασε άμεσα κάνοντας το δικό της pitstop στον αμέσως επόμενο γύρο. Τη στιγμή που ο Vettel έβγαινε από τα pits η διαφορά είχε μειωθεί στο δευτερόλεπτο, καθώς ο Hamilton είχε κολλήσει πίσω από τον Verstappen και είχε και DRS. Ο οδηγός της Mercedes  πέρασε στην ευθεία Kemmel μετά την Eau Rouge τη Red Bull και επιχείρησε να πιέσει τον Vettel. Αλλά με τη Soft γόμα η Ferrari φάνηκε να βολεύεται ακόμη καλύτερα και ο Γερμανός χωρίς ποτέ να απειληθεί άνοιξε από τον πρώτο κιόλας γύρο μια διαφορά 2” απαγορεύοντας στον Hamilton να μπει στο DRS του. Ενώ στη συνέχεια απομακρύνθηκε ως και 10”, μειώνοντας έτσι στους 17 βαθμούς τη διαφορά του από την κορυφή του πρωταθλήματος οδηγών, στην οποία παραμένει για την ώρα ο Βρετανός της Mercedes.

Ο Hulkenberg εκκινούσε από το βάθος του grid λόγω ποινής αλλαγής κινητήρα. Της πιο άδικης ποινής τέτοιου είδους, μάλιστα. Καθώς στην πορεία η Renault ανακάλυψε ότι η πιο πρόσφατη και αναβαθμισμένη εκδοχή του μοτέρ της, γνωστή και ως Spec C έχει πρόβλημα αξιοπιστίας. Και ενώ οι οδηγοί φορτώθηκαν τις ποινές έπρεπε τελικά να ξαναγυρίσουν στο παλαιότερο Spec B. Όπως και να έχει, ο Γερμανός οδηγός της Renault πυροδότησε μια έκρηξη στην εκκίνηση όταν έχασε τα φρένα στην πρώτη στροφή και με μπλοκαρισμένους τροχούς έπεσε πάνω στον Alonso. Η McLaren του Ισπανού απογειώθηκε, χτύπησε τη Sauber του Leclerc και στη συνέχεια πέρασε πάνω από αυτή, με το HALO να σώζει το κεφάλι του Μονεγάσκου πιλότου. Ο Leclerc, θύμα της κατάστασης, έπεσε πίσω από τον Ricciardo σπάζοντας την πίσω πτέρυγά του. Ο Αυστραλός της Red Bull είχε επαφή με την εμπρός πτέρυγα στο πίσω δεξί λάστιχο της Ferrari του Kimi Raikkonen, προκαλώντας του κλατάρισμα. Ο Sirotkin της Williams έχοντας όλον αυτόν τον χαμό μπροστά του φρέναρε δυνατά και δέχτηκε ένα χτύπημα από πίσω από τον Bottas. Εκτός από τη ζημιά στην εμπρός πτέρυγά του, ο Bottas πήρε μετά το τέλος του αγώνα ποινή 5” για το συμβάν.

Alonso Leclerc crash

Το 2012 στη θέση του Leclerc ήταν ο Alonso με τη Ferrari. Ο Grosjean με τη Lotus είχε απογειωθεί και είχε περάσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πάνω από το κεφάλι του Ισπανού. Χωρίς HALO τότε, ευτυχώς και χωρίς συνέπειες. Το συμβάν ήταν ένα από τα πολλά συνεχόμενα που είχε προκαλέσει ο Grosjean. Και ο λόγος που είχε πάρει ποινή αποκλεισμού ενός αγώνα, πολύ σπάνια ποινή στη σύγχρονη ιστορία του Σπορ.

Εννοείται ότι Leclerc και Alonso εγκατέλειψαν επί τόπου. Ο Bottas επέστρεψε στα pits και έβαλε τη Medium γόμα στοχεύοντας να φτάσει ως το τέλος, πράγμα που όμως δεν κατάφερε. Αναγκάστηκε να κάνει ένα δεύτερο pit stop και να περιοριστεί στην 4η θέση, ό,τι καλύτερο ρεαλιστικά θα μπορούσε να πάρει από αυτόν τον αγώνα έτσι όπως εξελίχθηκε. Η διαφορά που κατάφερε να φτιάξει από τον Perez του επέτρεψε να κρατήσει την 4η θέση παρά την ποινή 5” για τη σύγκρουση με τον Sirotkin στην πρώτη στροφή.  Ο Ricciardo γύρισε στα pits και οι μηχανικοί της Red Bull  έκαναν ένα μικρό θαύμα αντικαθιστώντας την πίσω πτέρυγα (και την εμπρός, αλλά αυτό είναι εύκολο) μέσα σε δύο γύρους. Έβγαλαν τον Αυστραλό ξανά στην πίστα, ελπίζοντας σε ένα δεύτερο safety car που θα του επέτρεπε να καλύψει τη διαφορά των δύο γύρων που είχε χάσει. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και τελικά η ομάδα τον κάλεσε να εγκαταλείψει στον 30ο γύρο, ώστε να έχει και μία «δωρεάν» από ποινή αλλαγή κιβωτίου για τον επόμενο αγώνα. Ο Raikkonen έχασε πάρα πολύ χρόνο οδηγώντας τον μεγάλο γύρο του Spa μήκους 7 km με το κλαταρισμένο λάστιχο. Έφτασε στα pits, οι μηχανικοί της Ferrari το αντικατέστησαν αλλά προφανώς είχε γίνει ζημιά στο αυτοκίνητο. Δύο γύρους μετά έκανε ένα δεύτερο pitstop για έλεγχο και στον επόμενο γύρο εγκατέλειψε κι αυτός.

O Verstappen είχε την τύχει να μην εμπλακεί στο συμβάν της πρώτης στροφής. Έτσι, μετά την απομάκρυνση του safety car το οποίο έμεινε στην πίστα για 4 περίπου γύρους, πέρασε τις δύο Force India και βρέθηκε στην 3η θέση. Από εκεί και πάνω ήταν αδύνατο να πάει βάσει δυναμικής της Red Bull. Το προσπέρασμά του στον Ocon για την 4η θέση, με ανοιχτό DRS, διπλή προσποίηση και βουτιά στα φρένα σε μια χαραμάδα, ήταν για σεμινάριο.

Οι δύο Force India άλλαξαν μεταξύ τους θέσεις στη μάχη του πρώτου γύρου, πριν βγει το safety car, με τον Perez να προσπερνά τον Ocon. Τα δύο αυτοκίνητα της ομάδας που άλλαξε ιδιοκτήτη, ΑΦΜ και όνομα, καθώς πλέον λέγεται Racing Point Force India, έκαναν στο Spa την καλύτερη εμφάνιση σε κατατακτήριες δοκιμές καταλαμβάνοντας την 3η και 4η θέση. Θυμίζουμε ότι η πρώην ινδική ομάδα έχει χάσει τους βαθμούς της στο πρωτάθλημα Κατασκευαστών, καθώς θεωρείται νέα συμμετοχή, αλλά οι οδηγοί κρατούν τους δικούς τους. Στην πορεία του αγώνα αναγκάστηκαν να υποκύψουν στον Bottas ο οποίος εκκινούσε από το πίσω μέρος του grid λόγω ποινής για αλλαγή κινητήρα, ενώ έχασε κι άλλο χρόνο στο συμβάν της πρώτης στροφής. Ακόμη κι έτσι, τερμάτισαν στην 5η και 6η θέση. Και ήδη η ομάδα βρίσκεται στους 18 βαθμούς, 4 πάνω από την ταλαιπωρημένη Williams.

Στην 7η και 8η θέση τερμάτισαν οι δύο Haas με τον Grosjean να δείχνει το δρόμο στον Magnussen αυτή τη φορά. Τη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Gasly (Toro Rosso) και Marcus Ericsson (Sauber) σε έναν σχετικά ήσυχο αγώνα.

F1 Belgian GP 2018 classification

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube