GP Βελγίου: Διακοπές τέλος, επιστροφή στη δράση από το θρυλικό Spa-Francorchamps

GP Βελγίου: Διακοπές τέλος, επιστροφή στη δράση από το θρυλικό Spa-Francorchamps

Σε μια πίστα-θρύλο επιστρέφει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές η Formula1.
Στο Βέλγιο, στο Spa της περίφημης Eau Rouge, οι οδηγοί θα κληθούν να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους, καθώς το πρωτάθλημα έχει μπει στην τελική ευθεία και πλέον κάθε απώλεια βαθμών δύσκολα αναπληρώνεται.

Ferrari και Mercedes έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με τους Vettel και Hamilton που διεκδικούν τον τίτλο να θέλουν ο καθένας, όχι μόνον τη νίκη αλλά και τον καταποντισμό του αντιπάλου του.
Ωστόσο ο Kimi είναι αυτός που από τους εν ενεργεία οδηγούς έχει τις περισσότερες νίκες στο Spa (τέσσερεις) με τον Michael Schumacher να κατέχει ακόμη το απόλυτο ρεκόρ με έξι νίκες και τη Ferrari από τους κατασκευαστές να είναι αυτή που μετρά συνολικά 16 νίκες.
Μάλιστα ο Schumi έκανε εκεί το αγωνιστικό του ντεμπούτο με την Jordan το 1991, ενώ το 1992 στην ίδια πίστα πανηγύρισε την πρώτη του νίκη. Μερικά χρόνια αργότερα, το 2004, πάλι στο Spa, κατοχύρωνε τον 7ο τίτλο της καριέρας του.

Το Spa είναι στο καλαντάρι της F1 από το 1950, ενώ από το 1971 έως το 1982 είχε βγει εκτός. Στη συνέχεια επανήλθε με νέα χάραξη της διαδρομής.
Αυτή τη στιγμή θεωρείται μια από τις πλέον απαιτητικές πίστες του πρωταθλήματος. Οι μεγάλες ευθείες εναλλάσσονται με κλειστές στροφές την ώρα που και οι υψομετρικές διαφορές παίζουν το ρόλο τους.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η Ferrari δείχνει να μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη, κυρίως λόγω του ότι έχει δώσει δείγμα γραφής σε πίστες όπου απαιτείται το μέγιστό της δύναμης του κινητήρα. Ωστόσο η Mercedes πέρα από το «κοκαλάκι της νυχτερίδας» έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει ανατροπές εκεί που κανείς δεν το περιμένει, ενώ ουδείς δικαιούται να υποβαθμίζει τις δυνατότητες της Red Bull να κάνει την έκπληξη.

Μια άλλη –σημαντική- ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου GP είναι ο καιρός. Στο Spa που βρίσκεται κυριολεκτικά στην καρδιά του δάσους των Αρδεννών,  η βροχή μπορεί να έρθει από το πουθενά και να αλλάξει τα δεδομένα δραματικά.
Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες ομάδες, ξεχωρίζει το πρόβλημα με την Force India η οποία για κινδυνεύει να μην αγωνιστεί για νομικούς λόγους, αφού έχει μπει σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης από ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τον Lawrence Stroll, ομάδα όμως που δεν έχει τα δικαιώματα συμμετοχής στο πρωτάθλημα.

Την ίδια στιγμή και μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης από την ενεργό δράση του Alonso, η McLaren έκανε γνωστό ότι στο FP1 την MCL33 θα οδηγήσει ο 18χρονος Lando Norris που θεωρείται ως το ανερχόμενο αστέρι της ομάδας. Πολλοί είναι αυτοί που ποντάρουν πως αυτός θα είναι που θα πάρει το 2019 τη θέση του Ισπανού, με τον αγωνιστικό διευθυντή της ομάδας, τον Gil De Ferran να δηλώνει πως ο νεαρός θα πάρει και άλλες ευκαιρίες να οδηγήσει το μονοθέσιο ως το τέλος της σεζόν

Τέλος σε ότι αφορά στα ελαστικά η Pirelli έχει στη διάθεση των οδηγών τρεις γόμες, την supersoft, τη μαλακή και τη μέση.

spa

 

Το πρόγραμμα του τριημέρου στο Spa

Παρασκευή 24 Αυγούστου
FP1: 12:00-13:30
FP2: 16:00-17:30

Σάββατο 25 Αυγούστου
FP3: 13:00-14:00
Κατατακτήριες: 16:00-17:00

Κυριακή 26 Αυγούστου
Αγώνας: 16:10

Πόντιουμ 2017
Hamilton, Vettel, Ricciardo

Δείτε τα καλύτερα στιγμιότυπα του περυσινού αγώνα

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube